Igračke (1992)

Toys (Originalni naziv)

komedija fantastika

Zaposlenici tvornice igračaka odluče se pobuniti protiv novih vlasnika

 
Režija: Barry Levinson
Scenarij: Barry Levinson, Valerie Curtin
Uloge: Robin Williams, Michael Gambon, Joan Cusack, Robin Wright Penn, LL Cool J

Filmografija

Ovo čudno i maštovito ostvarenje redatelja Barryja Levinsona (Rain Man, Diner), razočaralo je i publiku i kritiku, zbog čega je i Levinson nominiran za Zlatnu Malinu u kategoriji najgori redatelj.

Stari industrijalac Kenneth Zevo (D. O´Connor) tvornicu igračaka odluči ostaviti svom krutom i strogom bratu Lelandu (M. Gambon), generalu s tri zvjezdice, a ne svom sinu Leslieju (R. Williams) i kćeri Alsatiji (J. Cusack). Ležeći na samrti, Kenneth vjeruje da su Leslie i Alsatia previše nezrele i neodgovorne osobe da bi se mogle baviti tako zahtjevnim i ozbiljnim poslom. No nitko ne očekuje da će Leland, izmoren dugim i dosadnim sastancima, na spomen industrijske špijunaže ubrzo odlučiti temeljito promijeniti proizvodni program tvornice Zevo. Nakon što u kompaniju uvede vojnički stroge mjere osiguranja, Leland će proizvodnju bezopasnih igračaka zamijeniti kreiranjem nasilnih videoigrica. Nakon što shvate u kom smjeru Leland vodi očevu tvrtku, Leslie, Alsatia i njihovi prijatelji odluče ga u tome spriječiti i preuzeti upravljanje tvornicom...
Godine 1993. nominirana za Oscara u kategorijama najbolje scenografije i kostimografije, te prikazana u konkurenciji festivala u Berlinu, slikovita, dinamična, efektno pomaknuta i zabavna fantastična drama Barryja Levinsona (Kišni čovjek, Dobro jutro, Vijetname) intrigantna je alegorija o posthladnoratovskom američkom društvu. Scenarij s oskarovcem Levinsonom supotpisuje njegova bivša supruga, glumica (Alice više ne stanuje ovdje, Svi predsjednikovi ljudi) i scenaristica Valerie Curtin (Nevjerno tvoja).
Riječ je o scenografski, kostimografski i vizualno uistinu impresivnom ostvarenju koje podjednako osvaja ekscentričnim humorom, tjelesnim gegovima i bizarnim detaljima, kao i atmosferičnom fotografijom Adama Greenberga Duh, Terminator 2), glazbom oskarovca Hansa Zimmera (Kralj lavova, Vitez tame) i raspoloženim glumačkim nastupima. U glavnoj ulozi gledamo također oskarovca R. Williamsa (Društvo mrtvih pjesnika, Nesanica), a njegovi su partneri sjajni karakterni glumac M. Gambon (Probuđena savjest, serija "Raspjevani detektiv"), J. Cusack (Zaposlena djevojka) i R. Wright (Neslomljivi, Muškarci koji mrze žene, sapunica "Santa Barbara"), bivša supruga Seana Penna.

Komentari (0)

Foto