Komora (1996)

THE CHAMBER (Originalni naziv)

triler drama

Mladi odvjetnik pokušava spasiti djeda, pripadnika Ku Klux Klana kojeg čeka smrtna kazna

 
Režija: James Foley
Scenarij: William Goldman, John Grisham
Uloge: Chris O'Donnell, Gene Hackman, Faye Dunaway, Robert Prosky, Raymond J. Barry

Filmografija

Mladi se odvjetnik, Adam Hall, u posljednji trenutak žali na smrtnu presudu koju je njegov djed dobio zbog ubojstva dva židovska dječaka. Ova napeta sudska drama nastala je prema uspješnom romanu jednog od najprodavanijih autora današnjice, Johna Grishama.

Godine 1967. stravičan je zločin potresao gradić Indianolu u državi Mississippi. Zgrada u kojoj je židovski odvjetnik imao ured dignuta je u zrak kad je on bio u njoj sa svojim sinovima. Za zločin je optužen Sam Cayhall (G. Hackman), pripadnik Ku Klux Klana. Trideset godina kasnije Cayhall čami u zatvoru čekajući dan kada će ga stići smrtna kazna. Njegov unuk Adam Hall (C. O'Donnell) mladi je odvjetnik u Chicagu. Nakon što mu se otac ubio, a majka preudala, on je prekinuo veze s obitelji. Kad sazna da mu se djedu bliži dan smaknuća, odluči se boriti za njegov život. U zatvoru u Mississippiju Adam upozna svog djeda, i to kao vrlo arogantnu i nemilosrdnu osobu, no usprkos mržnji koja isijava iz starog, Adam je ustrajan u namjeri da ga brani. O djedu najviše sazna od svoje tete Lee (F. Dunaway) koja također s ocem već godinama nije razgovarala. Kako dani prolaze, Adam je sve uvjereniji da njegov djed nije odgovoran za stravični zločin...

Otkad se Hollywood prvi put odvažio na ekraniziranje književnog djela mladog pisca Johna Grishama, njegovo je ime postalo jedno od istaknutijih među filmskim spisateljima. Godine 1993. njegov roman "Tvrtka", redatelja Sydneyja Pollacka s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, pretvoren je u jedan od najslavnijih trilera svih vremena, koji su jednako obožavale i kritika i publika. Uspjeh "Tvrtke" pokrenuo je lavinu koja se do danas nije prestala kotrljati. Taj su film slijedili "Slučaj 'Pelikan'", "Klijent", "Vrijeme ubijanja", "Čudotvorac" i mnogi drugi literarno-filmski hitovi uglavnom sudsko-kriminalističke tematike koji su se redovito dičili izvrsnim redateljem i glumačkom ekipom, ali i izrazito napetom i uvjerljivom radnjom.

Naime, Grisham je obrazovan i pritom prilično uspješan odvjetnik koji svoje teorijsko i praktično znanje rado primjenjuje pri pisanju knjiga. A pribjegao mu je i dok je radio na knjizi "The Chamber", u kojoj je problematiku rasističkih predrasuda, međurasnog nasilja, obiteljske otuđenosti, pa i univerzalni problem zločina i kazne, ogrnuo u za njega karakteristično ruho sudske drame. Iako je sudski proces u njoj konstantan motiv, sudnica je tek nakratko mjesto radnje. Najveći dio odvija se u zatvorskoj prostoriji za posjete i bazira ponajviše na izgradnji odnosa dvaju glavnih likova, mladog odvjetnika i njegovog djeda. Filmska verzija snagu crpi upravo iz njihovih intenzivnih i emotivno nabijenih dijaloga. To je podjednako zasluga kvalitetnog scenarija koji supotpisuje hvaljeni William Goldman, autor Oscarom nagrađenih scenarija filmova "Butch Cassidy i Sundance Kid" i "Svi predsjednikovi ljudi", te glumačkih interpretacija među kojima svakako valja pohvaliti onu oskarovca G. Hackmana (Nepomirljivi). Osim njega u vodećim ulogama nastupaju C. O'Donnell (Miris žene) i oskarovka F. Dunaway (Mreža), a redatelj je dokazani James Foley (Glengarry Glen Ross).

 


Komentari (0)

Foto