Sljepoća (2008)

BLINDNESS (Originalni naziv)

triler drama romantika

Epidemija sljepoće uništi svaki trag civiliziranog ponašanja

 
Režija: Fernando Meirelles
Scenarij: José Saramago, Don McKellar
Uloge: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Danny Glover

Filmografija

Ova dramatična adaptacija izuzetne knjige nobelovca Josea Saramage priča je o zastrašujućoj epidemiji sljepoće koja pogodi neimenovani grad. Dok se civilizirano društvo urušava pratimo malu skupinu slijepih koja se suočava sa terorom i neljudskim uvjetima života u karanteni.

Jednoga dana mladi Japanac tijekom vožnje primijeti da je izgubio vid te da jedino vidi intenzivno bijelu boju. Pojavljuje se sve više takvih neobičnih slučajeva "bijeloga" sljepila za koje nema lijeka, niti se zna odakle je došlo. Bolesnici su smješteni u karantene, no kako ih je sve više, oni zauzmu čitav grad. Uskoro u njemu počne vladati nekontrolirani nered, a sve preuzimaju oni koji su najsnalažljiviji i fizički jači, uzimajući si za pravo da siluju, kradu i otimaju hranu. Izgleda da je jedina osoba koja u ovom kaosu nije izgubila vid mlada žena (J. Moore), liječnikova (M. Ruffalo) supruga, no ona to odluči zatajiti ne bi li to dobro iskoristila...

 

"Sljepoća" brazilskoga redatelja Fernanda Meirellesa (najpoznatijega po filmu Ciudade de deus) intrigantan je i neobičan film koji bi se mogao opisati kao kombinacija psihološke drame, znanstvene fantastike, no s jakim elementima filma strave. Naime, riječ je o ekranizaciji slavnoga romana Ogled o sljepoći iz 1995. godine, portugalskoga nobelovca Joséa Saramaga. Iako pisac prvotno nije htio prodati prava za realizaciju filma, producenti su ih uspjeli dobiti pod uvjetom da se film snimi u neprepoznatljivom gradu. I rezultat je solidno ostvarenje, zanimljivo i napeto. U glavnim ulogama nastupaju poznati glumci J. Moore, G. Garcìa Bernal, M. Ruffalo i D. Glover. Zanimljiv je podatak da je film, uz dosta podijeljena mišljenja kritičara, naišao na oštre kritike nekoliko organizacija slijepih, koji su smatrali da na neprimjeren način prikazuje slijepe osobe.

Komentari (1)

Foto