Madagaskar 2 (2008)

MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA (Originalni naziv)

komedija animirani obiteljski avantura

Životinje iz New Yorka iznenada se nađu u divljini Afrike

 
Režija: Eric Darnell, Tom McGrath
Scenarij: Tom McGrath, Eric Darnell, Etan Cohen
Uloge: Ben Stiller, Chris Rock, Sacha Baron Cohen, Jada Pinkett Smith, ...

Filmografija

Nakon što su pingvini popravili stari avion, ekipa odlučuje poletjeti. Ipak, avion nije baš najbolje popravljen i u zraku uspjeva izdržati vrlo kratko vrijeme. Sruši se i ekipa pada u samo srce Afrike gdje upoznaju svoje daljnje rođake. Dok otkrivaju svoje korijene, shvaćaju da afrička džungla nije ista kao I ona na asfaltu New Yorka. Afrika se uistinu čini kao fantastično mjesto. No, jeli uistinu bolja od zoološkog vrta u New Yorku?

"Volim se gibat, gibat, volim se gibat"... ritam kojim odzvanjaju navedeni stihovi kao da je bio temeljem na kojem su redatelji Eric Darnell i Tom McGrath nakon originala oblikovali i nastavak "Madagaskara", koji započinje nedugo nakon događaja iz prethodnika. Lav Alex, zebra Marty, žirafa Melman i ženka nilskog konja Gloria uspješno su napustili Madagaskar, no putovanje Air pingvinom nije ih daleko dovelo – umjesto u New York sletjeli su (odnosno, u sjajno "montiranoj" sceni, pali) u srce Afrike.

"Madagaskar 2" simpatičan je crtić koji pruža dovoljnu količinu zabave crpeći snagu iz glazbenih evergrina, nekoliko dirljivih ili otkačenih scena, ali i iz glasovne podjele kakvu bi poželjeli mnogi redatelji komedija: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Sacha Baron Cohen, a uz njih i Jada Pinkett Smith. Hrvatska sinkronizacija također je odlično odrađena, a glasove su, uz ostale, posudili Boris Mirković, Ozren Grabarić, Zrinka Cvitešić i Drago Utješanović.

Ako su u zološkom vrtu i na Madagaskaru u nedostatku drugih pripadnika iste vrste i bili upućeni jedni na druge, okruženi mnogobrojnim pripadnicima iste vrste četvoro će prijatelja spoznati pravu snagu prijateljstva, ali i ljubavi. Ispreplitanje četiriju usporednih priča glavnih junaka u njihovoj pradomovini scenaristički je oblikovao Etan Cohen (nema veze s prezimenjakom Ethanom) i premda će u zaplet dijelom podsjetiti na "Kralja lavova" (pretendent na lavlje prijestolje spletkom dolazi do željena cilja), Cohen uvođenjem agresivne Bakice kao drugog negativca ublažava tu asocijaciju, dok će istodobno uz pingvine, upravo ona biti protagonist nekih od najzabavnijih dijelova filma.

"Madagaskar 2" dinamičan je i zabavan crtić namjenjen mlađoj publici, koja će iz njega na primjeren način moći iščitati više plemenitih poruka, od tolerancije i prihvaćanja različitosti do miroljubivosti.

Goran Ivanišević


Komentari (7)

Foto