Posljednji provod (2006)

LAST HOLIDAY (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Saznavši da će uskoro umrijeti prodavačica posuđa za kuhanje odleti na ljetovanje iz snova

 
Režija: Wayne Wang
Scenarij: Jeffrey Price, Peter S. Seaman
Uloge: Queen Latifah, Cynthia LeBlanc, Elton LeBlanc, Chloe Bailey, Halle Bailey...

Filmografija

Zabavljajte se jer imate manje vremena nego što mislite! Taj savjet će poslušati stidljiva prodavačica posuđa za kuhanje iz New Orleansa kad shvati kako joj je ostalo tek mjesec dana života. Vrijeme je za temeljitu rekonstrukciju pa Georgia (Queen Latifah) odleti na ljetovanje iz snova, kao da sutra nikad neće svanuti...

Georgia Byrd (Queen Latifah) sasvim je prosječna djevojka iz susjedstva koja živi neobično sigurnim i dosadnim životom izbjegavajući svaki nepotreban rizik. Njezina je svakodnevica ispunjena zahtjevnim poslom, usamljenim junk food večerama ispred televizora i snovima o slatkom kolegi s posla (LL Cool J) u kojeg je zaljubljena. Ali kada ova punašna ljepotica iz New Orleansa navečer legne u postelju, sanjari o životu na visokoj nozi, luksuznim večerama i bogatom društvu. No sve se promijeni kada Georgia sazna da boluje od bolesti koja joj daje još samo tri tjedna života. Odluči izaći iz čahure, unovčiti svu imovinu i krenuti u avanturu života - posljednji provod u Europi tijekom kojeg će napraviti sve ono na što se nikada ne bi odvažila. Uz mnoga uzbuđenja čeka je i flert sa zgodnim i utjecajnim političarom (Giancarlo Esposito), kao i susret sa šarmantnim kuharom (Gerard Depardieu).

"Posljednji provod" zabavna je komedija ispunjena nijansama drame koja će nas na duhoviti način podsjetiti kako je život veoma kratak i da svaki trenutak treba živjeti punim plućima. Redatelj Wayne Wang uhvatio se u koštac s remakeom britanske komedije iz 1950. godine, u kojoj je naslovnu ulogu odigrao legendarni komičar Alec Guinness. 

Scenaristički duo Price&Seaman uspješno je promijenio spol protagonista, a redatelj Wang ulogu je dodijelio uvijek rado viđenoj svestranoj umjetnici Queen Latifah. Ova šarmantna glazbenica i glumica u svoju je biografiju već upisala dvadesetak različitih nagrada, a zahvaljujući maestralnom nastupu u mjuziklu "Chicago" i nominaciju za Oskara. U ulozi žene suočene sa svojom posljednjim danima, Queen Latifah neće nas rasplakati ili oneraspoložiti, već će nam ispričati zabavnu priču o slatkim malim stvarima, trenucima i ljudima koji nas čine najsretnijima.


Komentari (3)

Foto