Mali izdajnik (2007)

The Little Traitor (Originalni naziv)

drama

Mladi Palestinac ostvari neobično prijateljstvo sa britanskim vojnikom

 
Režija: Lynn Roth
Scenarij: Amos Oz, Lynn Roth
Uloge: Ido Port, Alfred Molina, Jake Barker

Filmografija

Snimljen prema romanu "Panther in the Basement" svjetski poznatog autora Amosa Oza, film govori o Palestini 1947. godine, samo nekoliko mjeseci prije priznanja Izraela.

Proffy Liebowitz, militantan, ali osjećajan jedanaestogodišnjak, ne želi ništa doli da britanski okupatori odu. Dva prijatelja većinu vremena provode smišljajući načine na koji bi mučili i ubijali Britance dok ga jedne večeri, dok je vani za vrijeme policijskog sata, ne uhvati narednik Dunlop, britanski časnik. Umjesto da ga uhiti, odveze ga kući, a ono što će slijediti u idućim tjednima jest prijateljstvo među njima, ratnim neprijateljima.

Proffy u Dunlopu nalazi zamjenu za oca, koji je hladan i nepristupačan. Dunlop, usamljenik i pjesnička duša, voli tog dječaka živahna duha, te nalaze mnoge teme za razgovor prilikom svojih susreta, koje Proffy mora tajiti od prijatelja i članova obitelji. Kad ga jednom prijatelji odluče pratiti i otkriju da se nalazi s pripadnikom omražene vojske, prijave ga gradskim vlastima i Proffy se suoči sa „suđenjem“ za izdaju.


Komentari (0)

Foto