Smokey i Bandit (1977)

SMOKEY AND THE BANDIT (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Bandit sa svojim prijateljem prihvaća posao krijumčarenja velike količine pive

 
Režija: Hal Needham
Scenarij: James Lee Barrett, Charles Shyer
Uloge: Burt Raynolds, Sally Field, Jerry Reed, Mike Henry, Paul Williams, ...

Filmografija

Vrsni kaskader Hal Needham pokazao je vlastiti scenarij za film o automobilsko-kamionskim potjerama Burtu Reynoldsu (Oslobađanje, Striptiz), glumcu s kojim je često surađivao, a on se oduševio i odlučio odigrati glavnu ulogu. Za njegovu partnericu angažirana je Sally Field, kroz koju godinu dvostruka oskarovka za najbolje glavne ženske uloge za nastupe u filmovima Norma Rae i Mjesta u srcu.Smokey i Bandit bio je nominiran za Oscara u kategoriji najbolje montaže te je zabilježio izvrstan gledateljski odjek, pa je te 1977. godine bio drugi najgledaniji film u SAD iza Ratova zvijezda.

Big Enos Burdette, ambiciozni političar iz Georgije, organizira reli u vlastitu čast, za koji su mu potrebne goleme količine piva s američke zapadne obale. Kako je doprema piva istočno od Mississippija ilegalna, Burdette angažira Boa Darvillea zvanog Bandit da prokrijumčari pivo iz Teksasa u Georgiju. Uz pomoć prijatelja Cledusa Snowa zvanog Snjegović, vlasnika velikog kamiona i simpatičnog psa, Bandit se zaputi u Teksas. Tamo ukrcaju ilegalni tovar i krenu nazad u Georgiju. Kako bi izbjegli policijske patrole, Bandit u svom terenskom automobilu vozi kilometrima ispred Snjegovića kontrolirajući stanje na cesti, a u kontaktu su radio-vezom. No stvari se kompliciraju kad Bandit poveze odbjeglu nevjestu Carrie zvanu Žabica...
"Smokey i Bandit" je prvi i svakako najpopularniji dio istoimenog filmskog serijala. Film, čija je formula prekopirana u iduća dva nastavka, preko noći donio je svjetsku popularnost Burtu Reynoldsu. Osim Reynoldsa, nezaboravnu predstavu pružio je Jerry Reed, Sally Field nikada nije izgledala ljepše, a Jackie Gleason bio toliko smiješan i zabavan. Film uživa poziciju filmskog klasika, čiji je nacrt od tada prokušan nekolicinu puta na velikom platnu, ali niti jednom tako uspješno kao u ovoj kultnoj akcijskoj komediji o ludoj potjeri u srcu Amerike.

Komentari (6)

Foto