Ostarjeli lavovi (2003)

SECONDHAND LIONS (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Priča o 14-godišnjaku koji ljetne praznike provodi kod dvojice ekscentričnih ujaka

 
Režija: Tim McCanlies
Scenarij: Tim McCanlies
Uloge: Michael Caine, Robert Duvall, Haley Joel Osment, Kyra Sedgwick, Nicky Katt...

Filmografija

Ovaj film je drugi redateljski projekt nagrađivanog producenta, scenarista (The Iron Giant) i redatelja Tima McCanliesa. Direktor fotografije je Jack N. Green (Bird, Savršeni svijet, Mostovi okruga Madison, Mreža, Twister, Istinit zločin), čestom suradniku Clinta Eastwooda, skladatelj Patrick Doyle (Indokina, Carlitov način, Razum i osjećaji, Donnie Brasco, Dnevnik Bridget Jones, Gosford Park).

Senzibilni Walter (H. J. Osment) bistar je 14-godišnji dječak, nezadovoljan što će ga neodgovorna majka Mae (K. Sedgwick) tijekom ljetnih praznika povjeriti na skrb svojim ekscentričnim ujacima Garthu (M. Caine) i Hubu (R. Duvall) u Teksasu. Mae vjeruje u priče da njezini daljnji ujaci na svojoj trošnoj farmi pored jezera skrivaju plijen navodne davne pljačke, te želi da Walter otkrije gdje je novac. Garth i Hub puškom dočekuju svakog putnika namjernika i trgovca koji im želi nešto prodati. Ne podnose ni svoje pohlepne rođake Ralpha (M. O´Neill) i Helen (D. O´Connell), a u obrani od kojih bi im mogao pomoći upravo Walter. Isprva nepovjerljivi prema dječaku, starci u njemu ubrzo otkriju pažljivog slušača priča o njihovim mladim danima, o vremenima kad su bili vojnici i pustolovi.
Garth i Hub su 40 godina putovali Afrikom kamo su došli kao pripadnici Legije stranaca tijekom ljeta 1914. Mladi Hub (C. Kane) se na prvi pogled zaljubio u prekrasnu princezu Jasmine (E. Vaugier), djevojku koja je bila obećana bogatom šeiku (A. Oturk). Kada je Hub iz harema oteo Jasmine, bijesni šeik je za njim poslao svoje plaćenike, a u borbi s njima pomogao mu je Garth (K. Haberer). U međuvremenu, pomažući starcima na farmi, dječak se sasvim udomaći na imanju. A kad ujaci jednog dana kupe staru lavicu, Walter ju unatoč Hubovu protivljenju nazove Jasmine...
Raspoloženi i dijelom autoironični nastupi glasovitih oskarovaca M. Cainea (Slučaj Ipcress, Prekasno je za heroje, Sredite Cartera, Orao je sletio, Znatiželjna Rita, Hannah i njezine sestre, Mirni Amerikanac, Batman: Početak) i R. Duvalla (Kum 1 i 2, Prisluškivanje, Apokalipsa danas, Nježno milosrđe, Boje nasilja, Dani groma, Dan ludila, Geronimo, Šesti dan), te H. J. Osmenta (Forrest Gump, Knjiga o džungli 2, serije Murphy Brown, Walker, teksaški rendžer), za ulogu u hitu "Šesto čulo" nominiran za Oscara, najveća su vrlina emotivne, duhovite i tople pustolovne drame "Ostarjeli lavovi".

Komentari (1)

Foto