Čovjek bez zvijezde (1955)

MAN WITHOUT A STAR (Originalni naziv)

vestern

Kauboj lutalica prihvaća posao na ranču kojeg vodi lijepa i samosvjesna vlasnica

 
Režija: King Vidor
Scenarij: D. D. Beauchamp, Borden Chase
Uloge: Kirk Douglas, Jeanne Crain, Claire Trevor, William Campbell, Richard Boone...

Filmografija

Ovaj izvrstan vestern režirao je klasik američkog filma King Vidor (1894-1982). Bio mu je to 54. film u karijeri koja je započela još u doba nijemog filma. Nakon "Čovjeka bez zvijezde" režirat će još samo dva filma, povijesne spektakle "Rat i mir" (1956) i "Salomona i Sabu" (1959). U "Čovjeku bez zvijezde" Kirk Douglas odigrao je jednu od svojih najboljih i najpopularnijih uloga.

Dok se kriomice vozi u stočnom vagonu iz Kansas Cityja na Zapad, Dempsey Rae (K. Douglas) sprijatelji se s mladim i neiskusnim Jeffom Jimsonom (W. Campbell). Stignu u malo mjesto na Zapadu gdje šerif optuži Jeffa da je ubio pratioca vlaka, no Dempsey prokaže pravog ubojicu i za to dobije novčanu nagradu. Dempsey i Jeff ostanu u gradu gdje Dempsey ima prijateljicu Idonee (C. Trevor), zabavljačicu u saloonu.
Predradnik s jednog velikog ranča ponudi Dempseyu i Jeffu da čuvaju stoku čija će vlasnica upravo stići s Istoka Sjedinjenih Država. To je lijepa i samosvjesna Reed Bowman (J. Crain). Za nju su već dopremili deset tisuća krava iz Teksasa, a stići će još pet tisuća grla koje će dopremiti Steve Miles (R. Bone). Reed ponudi mjesto predradnika Dempseyu, no on ne želi to mjesto oduzeti čovjeku koji ga je zaposlio na ranču.
Reed se sviđa Dempseyu, a i on njoj, i ona mu tad ponudi da preuzme mjesto koje je u "hijerarhiji" odmah nakon predradničkog. Ali, bit će problema jer vlasnik obližnjeg ranča ne želi dopustiti da tuđa stoka ima ispašu na njegovim livadama pa ih ogradi bodljikavom žicom. To Dempsey ne podnosi jer je već u životu stradao od bodljikave žice. A ima loše iskustvo i sa Steveom Milesom koji je doveo stoku iz Teksasa.

Komentari (1)

Foto