Čudnije od raja (1984)

Stranger Than Paradise (Originalni naziv)

komedija drama film ceste

Priča o neobičnom odnosu između dvojice muškaraca i tinejdžerke koji kreće krivim putem

 
Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson, Sara Driver, Cecillia Stark, ...

Filmografija

Jim Jarmusch je nakon prvog cjelovečernjeg filma Neprekidni praznici (Permanent Vacation) snimio 30-minutni Novi svijet, koji je naknadno proširio u dugometražni Čudnije od raja, s kojim osvaja nagradu Caméra d'or (Zlatna kamera) u Cannesu, a tek sljedeće 1985. godine (jer Jarmusch poput npr. Johna Carpentera pripada onom krugu američkih niskobu-džetnih autora koji su tek poslije uspjeha u Europi bili priznati u domovini) američka Nacionalna udruga filmskih kritičara proglasila je Čudnije od raja najboljim filmom godine.

Eva (E. Balint), mađarska tinejdžerica, dolazi u posjet Willieju (J. Lurie), svojem rođaku koji živi sam u neuglednom predgrađu New Yorka, a zatim odlazi teti u Cleveland. Iako u početku ne djeluje oduševljen došljakinjom iz Europe, Willie ubrzo zavoli djevojku i razvije s njom topao odnos. Willijev prijatelj Eddie (R. Edson) također upozna Evu i svidi mu se. Eva ode, a kada Willie i Eddie slučajno zarade poveću svotu novca varajući na pokeru, odluče je posjetiti u Clevelandu...

"Stranger Than Paradise" jedan je od najcjenjenijih Jarmuschevih filmova, drugi u karijeri, koji mu je donio i priznanje struke. Kroz naoko jednostavnu priču o mladiću koji, kao i većina ljudi s kojima se susreće, životari u New Yorku, što se tek neznatno promijeni posjetom rođakinje iz Europe, film iznimno uvjerljivo prikazuje rezignirani svijet suvremenih Amerikanaca, pomirenih sa sivom, neuzbudljivom svakidašnjicom u kojoj nema nimalo intrigirajućih događaja niti likova, a kamoli vanjskoga glamura. Takvu atipičnu atmosferu redatelj je uspio ostvariti rabeći duge kadrove, suzdržane dijaloge (iako nerijetko cinične, pa i duhovite) te nepoznate glumce (uglavnom amatere) prosječnoga izgleda, u neatraktivnim ambijentima. To je žanrovski hibrid crne komedije i filma ceste kroz koji se provlači suptilna kritika američkog društva. U glavnim ulogama tako nastupaju slikar i glazbenik John Lurie (koji potpisuje i soundtrack), glumac i glazbenik Richard Edson i mađarska glumica Eszter Balint. Film je uz ostale osvojio posebnu nagradu žirija na Sundance festivalu i Zlatnu kameru na canneskom filmskom festivalu.

 


Komentari (0)

Foto