Presidio (1988)

The Presidio (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Sukobljeni policajac i bojnik moraju zajedno razriješiti ubojstvo u časničkom klubu

 
Režija: Peter Hyams
Scenarij: Larry Ferguson
Uloge: Sean Connery, Mark Harmon, Meg Ryan, Jack Warden, Mark Blum, Jenette Goldstein

Filmografija

"The Presidio" napet je i vrlo dobro režiran kriminalistički film smješten u milje poznate američke vojne baze Presidio. Iako je film prvotno trebao režirati Tony Scott, a glavu ulogu tumačiti ili Lee Marvin ili Jeff Bridges (te, u nekim varijantama, Gene Hackman), filma se prihvatio redatelj Peter Hyams (najpoznatiji kao redatelj filma 2010, nastavka Kubrickove 2001: Odiseje u svemiru), povjerivši uloge sjajnom S. Conneryju te M. Harmonu.

U vojnoj bazi Presidio u San Franciscu tijekom rutinskog stražarenja ubijena je časnica. Počinitelji su pobjegli u svojim vozilima, ne ostavljajući raspoznatljive tragove. Uz vojnu policiju u cijelu istragu uključi se i kriminalistička policija. Istražitelj Jay Austin (M. Harmon) vodi istragu tijekom koje se susretne s pukovnikom Caldwellom (S. Connery). Pukovnik je bio njegov pretpostavljeni iz doba kad je i sam bio u vojnoj bazi Presidio. Situacija će se zakomplicirati jer Austin kani uhititi neke vjerojatno nevine ljude...

"The Presidio"  je vrlo uspio uradak koji plijeni dobrim akcijskim prizorima, te izvrsno psihološki iznijansiranom odnosu dvojice glavnih likova, oprečnih stavova, no istog cilja. Film je vrlo dobro prošao kod kritike, a i imao vrlo dobru prođu u američkim kinima.


Komentari (1)

Foto