U bespućima Amerike (2003)

Edge of America (Originalni naziv)

drama

Mladi afroamerikanac prihvaća posao učitelja u indijanskom rezervatu

 
Režija: Chris Eyre
Scenarij: Willy Holtzman
Uloge: James McDaniel, Irene Bedard, Delanna Studi, Misty Upham, Eddie Spears

Filmografija

Istinita priča o afroameričkom učitelju engleskog jezika koji nakon dolaska na indijanski rezervat započinje karijeru trenera ženske košarkaške momčadi. Unatoč početnim problemima iznenađujući će uspjeh pratiti ovu mladu momčad.

Afroamerikanac Kenny Williams (J. McDaniel) iz Texasa dolazi u ruralni dio Utaha gdje dobiva posao učitelja engleskog u srednjoj školi u indijanskom rezervatu Three Nations. U početku ima sitnih poteškoća, no ubrzo pronalazi put do srca svojih učenika, a s vremenom i do ostalih stanovnika grada. Prihvaća trenirati žensku košarkašku ekipu koja je zadnjih godina jedino uspjela osvojiti titulu beznadnih gubitnika. Pokušava djevojke dovesti u red i discipliniranom igrom vodi ih do državnog prvenstva. Usput im pomaže u rješavanju obiteljskih i tipičnih adolescentskih problema, ulijeva im samopuzdanje i samopoštovanje te zadobiva njihovo povjerenje. U finalu ih čeka utakmica s bijelom ekipom...

Šarmantna, emotivna i zabavna drama utemeljena je na istinitoj priči. Film je dobio odlične kritike zbog svog nenametljivog ali uspješnog prikaza asimilacije kultura i važnosti multikulturalizma te suptilnih detalja sa snažnim porukama.

U filmu je izvrstan glavni glumac, J. McDaniel (Malcolm X), inače najpoznatiji po ulozi u TV seriji Njujorški plavci. Redatelj Chris Eyre je Indijanac koji je pažnju na sebe već privukao svojim prvim filmom Dimni signali. U svojim filmovima obavezno prikazuje pripadnike indijanskog naroda, a 1996. godine nagrađen je međunarodnom nagradom filmskog festivala u Sundanceu koja se dodjeljuje petorici redatelja koji se smatraju najboljim vizionarima budućnosti.


Komentari (0)

Foto