Tom Jones (1963)

Tom Jones (Originalni naziv)

komedija romantika avantura

Avanture šarmantnog zavodnika, Toma Jonesa

 
Režija: Tony Richardson
Scenarij: Henry Fielding, John Osborne
Uloge: Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, Edith Evans, Joan Greenwood

Filmografija

Ova urnebesna komedija ekranizacija je novele "The History of Tom Jones, a Foundling", britanskog pisca Henryja Fieldinga. U glavnoj se ulozi nalazi Oskarovac Albert Finney. Film je osvojio četiri Oskara, uključujući i one za najbolji film i najboljeg redatelja.

Radnja se zbiva u Somersetu i Londonu tijekom 18. stoljeća. Tom Jones (A. Finney) je rođen kao nezakonito dijete na plemićkom imanju, no iako je u to vrijeme velika sramota, vlasnik imanja se ipak pozabavio njegovim odgojem. Izrasta u lijepog, no divljeg mladića, kojeg zanimaju žene i pustolovine. Zaljubi se u lijepu Sophie (S. York) čiji je društveni status znatno iznad njegovog, te njezini roditelji ne odobravaju vezu, pa on odlazi u Londonu, a Sophie pobjegne za njim. Putem do Londona Tomu se zbivaju mnogobrojne vesele i zabavne pustolovine, a kad stigne tamo, žene ga ne puštaju na miru. Dospije u zatvor, jer je u samoobrani ubio čovjeka i čekaju ga vješala...

Vizualno bogata i atraktivna režija Tonyja Richardsona rezultirala je iznimno zabavnim filmom, snimljenim prema romanu slavnog Henryja Fieldinga, koji je ujedno i atraktivna slika Engleske tog vremena. Film je 1963. dobio Oscara za najbolji film, režiju, scenarij prema književnom djelu (John Osborne) i originalnu glazbu (John Addison), a nominirani su bili Albert Finney za glavnu ulogu, te Hugh Griffith, Edith Evans, Diane Cilento i Joyce Redman za epizodne uloge.

 


Komentari (0)

Foto