Leteći Škot (2006)

The Flying Scotsman (Originalni naziv)

drama sport

Istinita priča o škotskom biciklistu Graemu Obreeu

 
Režija: Douglas Mackinnon
Scenarij: John Brown, Simon Rose
Uloge: Jonny Lee Miller, Billy Boyd, Laura Fraser, Brian Cox

Filmografija

Leteći Škot film je utemeljen na nevjerojatnoj istinitoj priči o škotskom biciklistu Graemu Obreeu, koji je 1993. iznenadio svijet biciklizma kad je, kao nezaposleni amater iz Ayrshirea srušio svjetski rekord u vožnji na kronometar, na jedan sat, na biciklu koji je njegov revolucionarni projekt – konstruiran od metalnog otpada i dijelova stroja za pranje rublja - da bi mu nakon toga oduzeli titulu, te o psihičkim problemima od kojih odonda pati.

Skromnog prodrijetla, iz Ayrshirea u Škotskoj, Graeme Obree (Miller) oduvijek se morao boriti za opstanak. Ništa se nije promijenilo ni kad je odrastao. Kad je njegova voljena trgovina biciklima propala, Graeme nije imao ni novca ni sponzora da bi ostvario svoj san: da se natječe u vrhu svjetskog biciklizma. No, iz njegove potpune predanosti tom sportu i mnogim pobjedama koje je ostvario na lokalnoj razini bilo je jasno da je stvoren za velike uspjehe.
Uz potpunu potporu supruge Anne (Fraser) - unatoč činjenici da su nedavno dobili prvo dijete - i uz pomoć bliskog prijatelja i novog menadžera Malkyja (Boyd), nije odustajao. Koristeći se radionicom (i povremeno mentorskim savjetim) prijateljski nastrojenog i mirnog svećenika, Baxtera (Cox) - te, naravno, svojim trkaćim biciklom "Starim Vjeranom" - Graeme je konačno dobio priliku napasti svjetski rekord u vožnji na jedan sat.
No unatoč njegovoj odlučnosti i mukotrpnom radu, Graemu je rekord za dlaku pobjegao... Rastrojen, ali ne i obeshrabren, učinio je nešto nevjerojatno. Sljedećeg se jutra vratio na stazu i unatoč neizdrživoj boli od jučerašnje iscrpljujuće utrke oborio svjetski rekord koji je bio nedostižan gotovo deset godina.


Komentari (1)

Foto