P.C.U. (1994)

P.C.U. (Originalni naziv)

komedija

Maturant u posjeti sveučilištu greškom se nađe u leglu razularene zabave u kampusu

 
Režija: Hart Bochner
Scenarij: Adam Leff, Zak Penn
Uloge: Jeremy Piven, Chris Young, Megan Ward, Jon Favreau, Alex Désert

Filmografija

Ne može li netko prihvatiti "šalu na svoj račun", jedino što mu preostaje jest ponoviti je još nekoliko puta, poručuje nam Jeremy Piven u komediji P.C.U. o sudaru pristojnog i razularenog na američkim fakultetima...

Maturant Tom Lawrence (Chris Young) dolazi za vikend na sveučilište Port Chester, poznato po politički korektnom ozračju, kako bi odlučio želi li na njemu studirati. Greškom odjela za planiranje Lawrence je smješten u kuću The Piz, zloglasno leglo razularene zabave u kampusu, i to u sobu vječnog studenta Droza (Jeremy Piven), čija se zabava često svodi na ometanje aktivista u njihovim borbama za prava žena, životinja i sličnog. Međutim, čini se kako je Droz ovaj put prekršio svaku mjeru jer mu prijeti i izbacivanja sa sveučilišta. Kako bi se iskupio, Droz organizira veliki tulum na koji poziva sve uvrijeđene, nadajući se kako će mu oprostiti. Tom ne može vjerovati u kakvom se društvu nalazi.

Izvrsna komedija smještena u, za žanr, izrazito plodan fakultetski milje, "P.C.U.", redatelja Harta Bochnera bez srama i skrivanja naslanja se na legendarni serijal "Animal House", ali preuzeto i naučeno uvelike nadopunjuje svježim i originalnim idejama, koje su u vrijeme kada je film snimljen bili i razmjerno revolucionarne.

Ruganje političkoj korektnosti hrabar je potez koji autori filma ne vuku kako bi maskirali vlastitu nemaštovitost, nego, upravo naprotiv, to čine na inspiriran način, uz mnoštvo urnebesnih komičnih scena i situacija. Jeremy Piven sjajan je kao mahniti Droz, a u jednoj od manjih uloga gledamo i Jona Favreaua, koji se proslavio svojim "Swingersima".


Komentari (0)

Foto