Odvjetnik Darrow (1991)

Darrow (Originalni naziv)

drama biografski

Biografska priča o slavnom američkom odvjetniku Darrowu, borcu za radnička prava

 
Režija: John David Coles
Scenarij: William Schmidt
Uloge: Kevin Spacey, Bob Tracey, Paul Klementowicz, Gerard Malone, ...

Filmografija

Film "Darrow" prati odvjetnikov profesionalni i privatni život od trenutka kad se odlučio posvetiti obrani siromašnih slojeva američkog društva, koji su na prijelazu 19. u 20. stoljeće bili potpuno obespravljeni, zbog čega su socijalističke ideje u tadašnjoj Americi bile vrlo raširene, a vlast ih je suzbijala ne birajući sredstva.

Potkraj 19. stoljeća u Chicagu Clarence Darrow ( Kevin Spacey) odvjetnik je moćne željezničke kompanije. Sve se mijenja kad uvidi bijedne uvjete u kojima žive željeznički radnici te odluči dati otkaz i preuzeti obranu sindikalnog vođe Eugenea Debsa, kojem željeznica i vlasti žele navući na vrat subverzivnu djelatnost. Darrow dobije slučaj, a zbog toga emocionalno i seksualno zanemaruje suprugu koja ga zbog toga napušta s njihovim sinčićem. Darrow se uskoro zbliži i vjenča s mladom i privlačnom Ruby, a raziđe s Debsovim socijalistima nakon što sklopi nagodbu s tužilaštvom u slučaju braće McNamara, mladih socijalista koji su podmetnuli bombu u redakciju L. A. Timesa i ubili desetak ljudi. Vjerojatnu smrtnu presudu Darrow je nagodbom zamIjenio za doživotnu robiju, odnosno dugogodišnju zatvorsku kaznu, što su socijalisti doživjeli kao izdaju. Odlučan protivnik smrtne kazne, Darrow se suoči s možda najtežim slučajem karijere kad preuzme obranu Loeba i Leopolda, dvojice mladih bogataša koji su ubili svog prijatelja kako bi dokazali vlastitu intelektualnu superiornost i mogućnost izvršenja savršenog zločina...

Clarence Darrow jedna je od najvećih odvjetničkih osobnosti u američkoj povijesti, čovjek koji je dosegnuo status legende tzv. Scopes Monkey slučajem, čija je posljedica bila uvođenje učenja o evoluciji u američke javne škole. 

Glavni adut filma je izvrstan nastup onda malo poznatog Kevina Spaceyja, budućeg dvostrukog oskarovca (Privedite osumnjičene, Vrtlog života, L. A. povjerljivo), a pažljiviji gledatelji možda će u maloj epizodnoj ulozi asistentice u Darrowovom uredu prepoznati sasvim mladu Calistu Flockhart, buduću zvijezdu kultne TV serije Ally McBeal. Redatelj John David Coles poznati je televizijski zanatlija, koji u filmografiji kao najprestižnije uratke ima režiju nekoliko epizoda serija Odletjet ću te Seks i grad.


Komentari (0)

Foto