srijeda, 08.05.2024 18:20

Jane Eyre (2006)

Jane Eyre (Originalni naziv)

drama romantika

Adaptacija istoimenog romana o guvernanti, štićenici namrštenog ali dobroćudnog vlasnika dvorca

sez.1 ep.2Jane shvati da ima suparnicu, naime za Rochesterovu se pozornost bori i lijepa Blanche. U međuvremenu, misteriozan posjetitelj donosi nevolje u Thornfield.
 
Režija: Susanna White
Scenarij: Charlotte Brontë, Sandy Welch
Uloge: Ruth Wilson, Toby Stephens, Francesca Annis, Christina Colechan, ...

Filmografija

Charlotte Brontë, najpoznatije ime iz književne obitelji Brontë, autorica je romana Jane Eyre koji i danas, 150 godina nakon što je objavljen (1847.), plijeni pažnju i neobično je popularno štivo suvremene čitalačke publike svih generacija. To su rano uočili i filmski stvaratelji, pa je malo književnih djela koja su doživjela tolike ekranizacije, filmske i televizijske...

Najnovina ekranizacija romana je snimljena u raskošnoj BBC-jevoj produkciji. Ljubavna priča siromašne, neugledne i nevoljene Jane te namrštenog i odbojnog, ali dobrohotnog Rochestera, jedna je od najboljih dosad snimljenih. Publika i kritika s podjednakim su oduševljenjem dočekali seriju, a mlada Ruth Wilson i iskusni Toby Stephens odmah su proglašeni TV parom godine.

Priča je primjerena dobu u kojem je nastala. Jane Eyre nakon smrti roditelja završila je kod ujaka, a kad je on umro ostala je uz omraženu ujnu. Napokon završava u sirotištu Lowood gdje se školuje i odakle odlazi u Thornfield Hall kao guvernanta štićenici vlasnika dvorca, g. Rochestera. Tu tek počinje prava priča, mješavina prikaza života siromašnih mladih Engleskinja 19. stoljeća, dokone vlastele i elemenata gotskog romana. U tome vjerojatno leži i popularnost te priče koja je odoljela vremenu.

Ipak, suzdržana naracija Charlote Brontë prilagođena je senzibilitetu suvremenih gledatelja, pa serija odiše seksualnom napetošću. Tome su pridonijeli sjajni glumci, 25-godišnja Ruth Wison koja je naslovnom ulogom dobila četiri nominacije za najuglednije britanske glumačke nagrade i osvojila drugo mjesto u izboru najpopularnije BBC-jeve glumice za 2006. godinu, te Toby Stephens, jedan od najboljih suvremenih britanskih glumaca srednje generacije.


Komentari (1)

Foto