Točka nestajanja (1971)

VANISHING POINT (Originalni naziv)

akcija drama

Bivši vozač utrka nađe se u uzbudljivoj potjeri kad prihvati posao dostave automobila

 
Režija: Richard C. Sarafian
Scenarij: G. Cabrera Infante, Malcolm Hart, Barryj Hall
Uloge: Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin, Paul Koslo, ...

Filmografija

U vrijeme premijere 1971. godine, stekavši popriličan kultni status koji donekle uživa i danas, akcijska drama s markantnim B. Newmanom (Amy, Naprslo ogledalo, Dnevno svjetlo, Zbogom ljubavniče, Bowfinger, serije Zakon u Los Angelesu, Umorstvo, napisala je, Njujorški plavci, O.C.) u glavnoj ulozi jedno je od zapaženijih ostvarenja u karijeri Richarda C. Sarafiana (Terror at Black Falls, Rat Lolly-Madonne, Sunburn, Eye of the Tiger, serije Maverick, Bonanza, Dr. Kildare, Zona sumraka, U dimu baruta)...

Dok u njegovoj blizini odjekuju sirene policijskih automobila, a iznad ceste kruži policijski helikopter, James "Jimmy" Kowalski (B. Newman) mirnog izraza lica juri prema cestovnoj blokadi i dvjema ralicama koje su prepriječile put. Kowalski je vijetnamski veteran, nekadašnji policajac, bivši vozač automobilskih i motociklističkih utrka te ovisnik o brzini koji je, našavši se u nezavidnoj novčanoj situaciji, dva dana ranije prihvatio posao dostave automobila Dodge Challenger iz Denvera u San Francisco.

U glavnom gradu Colorada Kowalski je poslije susreta sa starim prijateljem i narko-dilerom Jakeom (L. Weaver) nagazio papučicu gasa i prepustio se uživanju u brzini. Kada su ga dvojica motoriziranih policajaca uskoro pokušala zaustaviti zbog prebrze vožnje, Kowalski je, znajući da nema vremena za gubljenje i da vozilo mora dostaviti na vrijeme, odlučio ignorirati policajce. Time je započeo vratolomnu dvodnevnu jurnjavu po prašnjavim cestama Colorada, Utaha, Nevade i Kalifornije, uzbudljivu potjeru tijekom koje će se na njegovu tragu naći mnoštvo čuvara zakona i jedan policijski helikopter. Istodobno, neočekivanog će saveznika dobiti u slijepom radijskom DJ-u Super Soulu (C. Little), tamnoputom momku koji će u svojim emisijama Kowalskog pretvoriti u svojevrsnog "posljednjeg američkog junaka"....

Richard C. Sarafian je stvorio djelo koje je smjesta steklo veliki broj poklonika. Štoviše, o aktualnom kultnom statusu filma govore i činjenice da su mu na svojim albumima Vanishing Point i Use Your Illusion II posvete tijekom devedesetih godina dale glasovite skupine Primal Scream i Guns N´Roses, baš kao i slavni redatelj Quentin Tarantino u svom hitu "Otporan na smrt", naslovu iz dvodijelnog omnibusa "Grindhouse".

Uz efektnu fotografiju cijenjenog i danas nažalost pokojnog snimatelja Johna A. Alonzoa (Dama pjeva blues, Norma Rae, Plavi grom, Lice s ožiljkom, Čelične magnolije), za rad na glasovitoj "Kineskoj četvrti" Romana Polanskog 1975. godine nominiranog za Oscara, za uspjeh filma zaslužan je i soundtrack sastavljen od niza popularnih country i rock hitova.


Komentari (2)

Foto