Uhvatite maloga (1995)

Get Shorty (Originalni naziv)

akcija komedija

Utjerivač dugova za mafiju odluči se iskušati u filmskoj industriji

 
Režija: Barry Sonnenfeld
Scenarij: Scott Frank, Elmore Leonard
Uloge: John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito, Dennis Farina, ...

Filmografija

Put od utjerivača dugova do filmskog agenta u blještavom Hollywoodu ne mora biti nimalo trnovit. Naravno, pod uvjetom da se uhvati "maloga"...

Novi zadatak koji Chili Palmer (John Travolta), utjerivač dugova za mafiju, dobiva zvuči kao pravi izazov. Naime, posao ga vodi u Hollywood, gdje se došao obračunati s poznatim producentom niskobudžetnih horor filmova Harryjem Zimmom (Gene Hackman). Iako je Chili spreman od njega izvući novac milom ili silom, shvati kako Harry i nije tako loš čovjek, a posebno ga fascinira njegova lijepa djevojka Karen (Rene Russo). Blještavilo Hollywooda Chilija potpuno zaslijepi te se on odluči iskušati u filmskoj industriji. Njegov prvi zadatak je uvjeriti egocentričnu i umišljenu zvijezdu Martina Weira (Danny DeVito) da prihvati ulogu u Harryjevom novom filmu, koji već svi vide kao dobar materijal u utrci za Oskara. Tako se od utjerivača dugova Chili pretvori u filmskog agenta koji ubrzo shvati da svijet sedme umjetnosti i nije toliko različit od iskvarenog svijeta mafije.
Po mišljenju glasovitog američkog pisca krimića Elmorea Leonarda ovaj je film najbolja ekranizacija jednog njegovog romana, jer je najvjernije prenesena na ekran kombinacija ironije i žestine koju je želio postići u romanu. I podjela uloga bila je savršena. Redatelju Barryju Sonnenfeldu (r. 1953.) bio je to četvrti redateljski posao - prije redateljske imao je uspješnu desetogodišnju snimateljsku karijeru. Nakon "Drž'te maloga" snimio je "Ljude u crnom" (1997). Do danas je režirao ukupno deset filmova.

Komentari (0)

Foto