Plavi grom (1983)

Blue Thunder (Originalni naziv)

akcija kriminalistički

Testni pilot specijalno opremljenog helikoptera biva uvučen u političku i kriminalnu urotu

 
Režija: John Badham
Scenarij: Don Jakoby, Dan O'Bannon
Uloge: Roy Scheider, Warren Oates, Candy Clark, Daniel Stern, Paul Roebling

Filmografija

"Plavi grom", legendarni akcijski triler o ubojitom helikopteru i borbi njegovog pilota protiv vladine urote, nije nimalo izgubio prolaskom vremena. Naravno, velik utjecaj ima i gluma genijalnog Roya Scheidera, čeličnog akcijskog heroja dvaput nominiranog za nagradu Oscar ("Sav taj jazz", "Francuska veza").

Frank Murphy (Roy Scheider) vijetnamski je veteran posebno izabran za probni let jurišnog helikoptera kodnog imena "Plavi grom". Murphy je otpočetka opčinjen mogućnostima visokotehnološke letjelice, kojoj nadzor kroz zidove, snimanje razgovora na razini šapta ili uništenje čitavog gradskog bloka ne predstavlja nikakav problem. No kada Murphy, snimivši tajni sastanak, otkriva kako je "Plavi grom" zapravo oruđe namijenjeno ilegalnom korištenju i nadgledanju te kontroli političkih suparnika, njegov život odmah dolazi u opasnost. Dok njegova djevojka Kate (Candy Clark) pokušava dostaviti snimku medijima, Murphy je u bijegu pred zakonom, i to s najvećim saveznikom kojeg bi mogao poželjeti: smrtonosnim helikopterom...

Cijenjeni redatelj John Badham iskoristio je "Plavi grom" kao poligon ideja o opsjednutosti modernom tehnologijom. Zorno prikazavši kako se moderni ratni stroj lako može okrenuti protiv tvoraca, ali ne zaboravivši na vrhunsku zabavu, Badham je snimio jedan od najboljih akcijskih filmova osamdesetih. Ekipa koja je sudjelovala u snimanju doista je legendarna. Počevši od spomenutog Roya Scheidera, preko izvrsnog Warrena Oatesa, kojemu je "Plavi grom" bio jedan od posljednjih filmova u životu, pa sve do iznimnog snimatelja, Johna A. Alonza, koji se u svojoj filmografiji može pohvaliti i  remek-djelom kao što je "Kineska četvrt".


Komentari (1)

Foto