Posjetitelj (2007)

The Visitor (Originalni naziv)

drama romantika

Mladi imigrantski par promijeni život usamljenog profesora

 
Režija: Thomas McCarthy
Scenarij: Thomas McCarthy
Uloge: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira, Hiam Abbass, ...

Filmografija

Drugi film redatelja Thomasa McCarthyja, koji je za svoje prvo djelo, film "The Station Agent", osvojio nagradu Spirit za najbolji scenarij. Ova emotivna priča o ljubavi, glazbi i prijateljstvu osvojila je kritiku, a glavni glumac, Richard Jenkins, nominiran je za Oskara u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Prof. Walter Vale (R. Jenkins) predaje na fakultetu već dvadeset godina isti predmet. Neuspješno uči svirati klavir koji mu je ostao nakon smrti supruge. Objavio je tri knjige i piše četvrtu. Nema razumijevanja za privatne probleme svojih studenata ni kolega s posla. Živi sam. Izvan fakulteta osim satova klavira ni s kim se ne druži. Osim mjesta u kojemu živi, ima i stan u New Yorku, u koji rijetko dolazi. Ovaj put stiže zbog znanstvenog simpozija i u svojem stanu neočekivano zatekne mladi par, Sirijca Tareka (H. Sleiman) i Senegalku Zainab (D. Gurira). Neki im je prevarant iznajmio Walterov stan i uzeo novac. Tarek i Zainab namjeravaju otići, no kad shvati da nemaju kamo, Walter im ponudi da ostanu u stanu dok se ne snađu. Uz Tareka uči svirati bubanj i prvi put nakon dugo vremena osjeća da je u nečemu dobar. Međutim, u jednoj od policijskih krontrola uhite Tarika, koji je odrastao u Michiganu i gdje mu živi majka (H. Abbass). Zainab se ne usudi posjetiti ga, pa je Walter jedini čovjek preko kojega može komunicirati s vanjskim svijetom. Walter se nakon dugo vremena osjeća potrebnim i korisnim...

Film "The Visitor" prije svega je osobna drama osamljenog čovjeka besciljne egzistencije, no njegova se životna drama prepleće s naoko mnogo potresnijim dramama imigranata. U pozadini njihove priče odvija se život ksenofobične, arabofobične, Amerike poslije 11. rujna. Ovaj je film jedan od najpotresnijih prikaza današnjih Sjedinjenih Država. Proglašen je najboljim nezavisnim filmom 2008. Redatelj, scenarist i glumac Tom McCarthy (1966) ima iza sebe četrdesetak uloga, pet scenarija i tri režije, a zanimljivo je da svaki njegov film nagrađen: The Visitor, The Station Agent, Win Win. Za scenarij filma Up (Nebesa) (2009) bio je nominiran za Oscara. Za ovaj je film osvojio nagradu Interfaith u Brisbaneu za režiju, Grand Special Prize u Deauvilleu, Independent Spirit, te Method Fest, San Diego i Satellite za scenarij. Richard Jenkins bio je nominiran za Oscara za glavnu ulogu, a osvojio je desetak nagrada (Bostonskog udruženja kritičara, Chlotrudis, Satellite, Santa Barbara, San Diego, Moskva, Method itd.).

 


Komentari (1)

Foto