Portret jedne dame (1996)

The Portrait of a Lady (Originalni naziv)

drama romantika

Prelijepa mlada djevojka meta je mnogih udvarača

 
Režija: Jane Campion
Scenarij: Henry James, Laura Jones
Uloge: Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey, Mary-Louise Parker, ...

Filmografija

"The Portrait of a Lady" je britansko-američka drama snimljena po romanu Henrya Jamesa. Radnja filma govori o bogatoj nasljednici po imenu Isabel Archer koja odbija svoje udvarače kako bi slobodno mogla putovati Europom što je za ono vrijeme bilo suprotno svim pravilima i običajima. Film je nominiran za dva Oskara.

Sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća Isabel Archer (Kidman), nakon smrti roditelja, živi na engleskom imanju svojih rođaka Touchettovih. Brojni su prosci spremni učiti sve za ruku ove prelijepe djevojke. No ona se želi vezati stoga odbija svaku pomisao na vjenčanje. U nju je zaljubljen i njen teško bolestni bratić Ralph Touchett (Donovan), koji shvaća i poštuje Isabeline želje.

Umjesto bračne ponude, Ralph nagovori oca na samrtnoj postelji da njihovoj rođakinji ostavi veću novčanu svotu. Ona kreće na put u Italiju, gdje je obiteljska prijateljica Serena Merle upozna s Gilbertom Osmondom (Malkovich), iskusnim zavodnikom. Gilbert iz prvog braka ima kćer Pansy, no uspijeva zavesti naivnu Isabel i oni se vjenčaju. No nakon vjenčanja, pokazuje svoje pravo lice i Isabel shvaća da njezin novi suprug i nije toliko šarmantan kakvim se predstavljao u početku.


Komentari (1)

Foto