Čudovište (2003)

Monster (Originalni naziv)

drama kriminalistički biografski

Aileen je radeći kao prostitutka ubijala klijente i postala prvi ženski serijski ubojica

 
Režija: Patty Jenkins
Scenarij: Patty Jenkins
Uloge: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Annie Corley, ...

Filmografija

Dobitnica Oscara za najbolju žensku ulogu, Južnoafrikanka Charlize Theron, u neprepoznatljivom vizualnom ozračju je pokušala u filmu "Čudovište" da dočara serijskog ubojicu Aileen Wuorons.

Čudovište je istinita priča o prostitutki Aileen Wuornos (C. Theron), koja je ubila sedmero ljudi tijekom 1989. Od malena seksualno zlostavljana, neobrazovana, jedini izvor prihoda našla je u prostitucija s kojom se počela baviti već kao dijete s 9 godina. Kada upozna Selby (C. Ricci) u koju se zaljubi i s kojom započne vezu, Aileen odluči krenuti drugim putem te započne bezuspješnu potragu za poslom. Na Selbyn nagovor Aileen se ponovno upusti u prostituciju no mučno silovanje koje doživi u njoj potakne jednu drugu stranu...
To je vrlo tjeskoban film o prvom ženskom serijskom ubojici te je ujedno i debitantski film Patty Jenkins koja je pokušala Aileen Wuornos prikazati kao žrtvu svoje najbliže okoline. Aileen je muškobanjasta, prosta, nepismena, gruba, a u filmu ju je utjelovila C. Theron koja je za ovu ulogu morala proći niz fizičkih transformacija do neprepoznatljivosti. Izvrsno odigrana uloga donijela je Charlize Zlatnog globusa te potom i Oscara za najbolju žensku ulogu. Mučan i deprimantan, film kroz priču o Aileen, o biću na marginama, zapravo kritizira američko društvo, njegovo licemjerje i neučinkovitost te nam pokušava "opravdati" Aileenine postupke. Uz C. Theron koja je i jedna od producentica filma, ulogu ljubavnice tumači C. Ricci (The Addams Family).

Komentari (14)

Foto