Očev mali dobitak (1951)

FATHER'S LITTLE DIVIDEND (Originalni naziv)

komedija romantika

Djed priča kako je protekao život njegove obitelji od trenutka kad je dobio unuka

 
Režija: Vincente Minnelli
Scenarij: Frances Goodrich, Albert Hackett
Uloge: Spencer Tracy, Joan Bennett, Elizabeth Taylor, Don Taylor, Billie Burke, ...

Filmografija

Baš kao i u "Nevjestinom ocu", osobito vrijedi izdvojiti filmsku dosjetku kojom se narator filma i njegov protagonist Stanley T. Banks povjerljivo obraća kameri i gledateljima, što fantastičnom S. Tracyju (Dr. Jekyll i gospodin Hyde, Adamovo rebro, Posljednji poklič, Kako je osvojen Divlji zapad, Pogodi tko dolazi na večeru), jednom od najznačajnijih američkih glumaca svih vremena, koji je od devet nominacija za Oscara tijekom karijere potvrdio dvije, pruža savršenu priliku za demonstriranje nenadmašnog glumačkog umijeća...

Kad umoran jedne večeri poslije krstitki svog prvog unuka sjedne i konačno pronađe malo mira, dobrodušni Stanley T. Banks (S. Tracy) odluči nam ispričati kako je protekla posljednja godina i pol u životu njegove obitelji. Nakon što se njegova kći Kay (E. Taylor) prije gotovo dvije godine udala za pouzdanog Buckleya Dunstana (D. Taylor), Stanley se ponadao da se život ostatka njegove obitelji, brižne supruge Ellie (J. Bennett) i sinova Tommyja (R. Tamblyn) i Bena (T. Irish), ponovno vratio u normalu.

Međutim, ubrzo je stiglo novo iznenađenje, kad je presretna Kay svima objavila da je trudna i da će ona i Buckley uskoro postati roditelji. Zaključivši da time propadaju njegovi i Ellieini planovi za putovanje po svijetu, Stanley je užasnuto shvatio da će za manje od devet mjeseci postati djed. Kad Ellie pozove Kay i Buckleya da se do rođenja djeteta dosele k njima, te kad Buckleyev otac Herbert (M. Olsen) i majka Doris (B. Burke) odluče dograditi krilo kuće za sina i snahu, Stanley spremno preuzme svoj dio odgovornosti. To je tek početak nevolja koje će ga zadesiti tijekom sljedećih 12 mjeseci...

Izvrsna romantična komedija glasovitog Vincentea Minnellija (Nađimo se u St. Louiseu, Amerikanac u Parizu, Žudnja za životom, Dva tjedna u drugom gradu, Udvaranje Eddiejeva oca), filmaša koji je za režiju remek-djela "Gigi" ovjenčan Oscarom i Zlatnim globusom, a za iste nagrade nominiran za hit "Amerikanac u Parizu", impresivan je nastavak godinu ranije snimljenog filma "Nevjestin otac". Glasoviti Vincente Minnelli svoja je najznačajnija ostvarenja realizirao u žanrovima mjuzikala i romantične komedije, u kojima je ostvario presudan utjecaj, a u ovom filmu je obnovio suradnju sa slavnim i višestruko za Oscara nominiranim scenarističkim parom Frances Goodrich i Albertom Hackettom (Mršavko, Čovjek iz Virginije, Divan život, Sedam nevjesta za sedmoricu braće, Dnevnik Ane Frank). Snjima Minnelli maestralno kreira ležerno, nepretenciozno, iznimno duhovito, zaigrano i frivolno ostvarenje bogato zaraznim humorom te zgodnim i šarmantnim životnim detaljima. 

Uz izvrsnu J. Bennett (Male žene, Žena u izlogu, Grimizna ulica) i u doba snimanja mladu a danas legendarnu E. Taylor (Lassie se vraća kući, Div, Mačka na vrućem limenom krovu, Kleopatra, Tko se boji Virginije Woolf?, Obitelj Kremenko, serija Sjever i jug), Tracyjev je partner i zapaženi redatelj (Bijeg s planeta majmuna, Tom Sawyer, Otok doktora Moreaua) i glumac D. Taylor (Goli grad, Stalag 17). Dojmljivu filmsku fotografiju potpisuje Minnellijev česti suradnik i također oskarovac John Alton (Amerikanac u Parizu, Braća Karamazovi).


Komentari (0)

Foto