Kasno je za heroje (1970)

TOO LATE THE HERO (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Stručnjak za japanski jezik priključi se pogibeljnom zadataku u japanskoj pozadini

 
Režija: Richard Aldrich
Scenarij: Lukas Heller, Richard Aldrich
Uloge: Cliff Robertson, Michael Caine, Ian Bannen, Denholm Elliott, Harry Andrews...

Filmografija

"Kasno je za heroje" uzbudljiv je pustolovno-ratni film koji ne izbjegava tamne strane rata poput savezničkog ubijanja ranjenih japanskih zarobljenika, niti zaobilazi činjenicu da se vlastiti vojni redovi sastoje od najraznovrsnijeg kadra u kojem se nalaze i ljudi lošeg karaktera koji su u stanju likvidirati i vlastite suborce.

U proljeće 1942. kapetan američke vojske John Nolan priključi poručnika Sama Lawsona britanskoj jedinici koja treba izvršiti specijalni zadatak u japanskoj pozadini na Novim Hebridima. Lawson je stručnjak za japanski jezik, a priključio se vojsci uvjeren da će rat provesti u pozadini, prevodeći s japanskog. Šokiran je pogibeljnim zadatkom čiji je cilj onesposobiti japanski radio-odašiljač te potom lažne poruke, koje će on prevesti na japanski, poslati u Japan. Utjehu mu ne pruža ni kapetan Hornsby, zapovjednik britanske jedinice koja kreće u akciju, a čiji je najosebujniji član zakleti invididualist Tosh Hearne.

Ugledni američki filmaš Richard Aldrich (Vera Cruz, Dvanaestorica žigosanih, Što se dogodilo s Baby Jane?), jedan od tzv. žestokih redatelja koji su se afirmirali sredinom pedesetih i početkom šezdesetih, snimio je ovaj film u jeku rata u Vijetnamu. Film zapravo, pod krinkom Drugog svjetskog rata, komentira Vijetnamski rat.Pouzdanu glumačku ekipu predvode sjajni Cliff Robertson i Michael Caine, a u maloj, no istaknutoj ulozi na početku filma pojavljuje se legendarni Henry Fonda.

 

 


Komentari (3)

Foto