Pavilion of Women (2001)

PAVILION OF WOMEN (Originalni naziv)

drama romantika

Gospođa Wu u svojim 40-tim stječe pravo na mirovinu te u obitelj dolazi "zamjenska žena"

 
Režija: Yim Ho
Scenarij: Luo Yan, Paul R. Collins
Uloge: Willem Dafoe, Luo Yan, Shek Sau, John Cho, Yi Ding, Anita Lou, Amy Hill...

Filmografija

"Pavilion of Women", romantična povijesno-intimna saga o dramatičnim promjenama koje u kinesko društvo donose japanska agresija i komunistička revolucija, snimljena je u američko-kineskoj produkciji. Riječ je o projektu izvrsne kineske glumice Luo Yan, koja uz glavnu ulogu, s Paulom R. Collinsom potpisuje i scenarij, a na špici je uz Silver Dream Productions i Beijung Film Studios navedena i njezina producentska kuća Luo Yan Production. Popularni romani američke nobelovke Pearl Buck na kineske teme, koji su svojedobno bili vrlo popularni i kod nas doživjeli su više ekranizacija no ovo je prva

Gospođa Wu (L. Yan) je bogata i pametna Kineskinja za koju četrdesete godine života ne znače samo loše, nego donose i dobro. Prema staroj tradiciji u to doba udata žena stječe pravo na "mirovinu" te smije dovesti mlađu nasljednicu koja će ju zamijeniti u bitnome dijelu bračnih dužnosti.

Pohotan muž (S. Sau), barem isprva, prihvaća novost s neskrivenim oduševljenjem, no preostali članovi mnogoljudnoga kućanstva nisu tako zadovoljni promjenama koje donosi. Osobito je uznemiren najstariji sin, Fengmo (J. Cho), koji se ubrzo zaljubi u svoju "drugu majku" i vršnjakinju.

Nemir u kuću unosi i dolazak učitelja, bijeloga katoličkog svećenika Andrea (W. Dafoe), koji svojom blagošću i postojanošću ubrzo osvaja domaćicu naviknutu na sasvim drugačije odnose s muškarcima. Japanska invazija na Kinu i otpor kineske komunističke partije koji prerasta u revoluciju čine raskid s tisućljetnim pravilima istodobno lakšim, ali i bolnijim.

 


Komentari (0)

Foto