Samo tu ne (1999)

Anywhere But Here (Originalni naziv)

komedija drama

Majka i kći odlaze iz rodnog mjesta kako bi ostvarile snove na Beverly Hillsu

 
Režija: Wayne Wang
Scenarij: Alvin Sargent, Mona Simpson
Uloge: Susan Sarandon, Natalie Portman, Hart Bochner, Eileen Ryan, Ray Baker

Filmografija

Film "Anywhere But Here", priča je o majci koja odluči započeti novi život na Beverly Hillsu i njenoj mladoj kćeri koja zna da se snovi ne ostvaruju tako lako. Film je nastao prema prvoj noveli američki spisateljice, Mone Simpson.

Polovica je ljeta 1995. i Mercedes iz 1978. juri cestom prema zapadu. U njemu sjede 14-godišnja Ann August (Portman) i njezina majka Adele (Sarandon). Ann se protiv svoje volje seli na Beverly Hills gdje se Adele, koju je život u gradiću Bay Cityju u Wisconsinu počeo gušiti, nada da će ostvariti svoje snove. Ann je ljuta jer mora napustiti život kakav voli.

Adele je umorna od stalnog pritiska koji osjeća zato što kćeri nedostaju dom i obitelj i smatra da Ann odvaja od beživotne budućnosti i da joj nudi uzbudljiv novi svijet. Njihova je prva postaja u Los Angelesu hotel Beverly Hills, simbol Adelina pohoda; zatim kreću u motel Travelodge i ono što će biti njihov stvaran život – obroci u zalogajnicama i vrlo običan jednosobni stan negdje među običnim stanovima na Beverly Hillsu.

"Samo tu ne" drugi je izlet Waynea Wanga ("Dim") u svijet napučen isključivo ženskim glavnim likovima. U ovom je slučaju kompleksnost ranijeg "Kluba sretnih žena" zamijenjena varljivom jednostavnošću i pitkošću priče. Odnos majke i kćeri prikazan je u svim fazama, ne zaobilazeći nimalo glamurozne svađe, razočaranja, ali bilježeći također i sretne trenutke.

Vrijednost Wangove drame ne leži u otkrivanju novih dramskih obzorja, već u hvale vrijednom oživljavanju žanra suptilnim registriranjem sjajnih glumačkih izvedbi Susan Sarandon i Natalie Portman. Jedna od najzaslužnijih osoba za pomalo nostalgičnu atmosferu filma, radnjom smještenog u sedamdesete, zasigurno je snimatelj Roger Deakins, čest suradnik braće Coen.


Komentari (1)

Foto