Životi djevojaka i žena (1994)

LIVES OF GIRLS AND WOMEN (Originalni naziv)

drama

Priča o odrstanju senzibilne tinejdžerice u malenom provincijskom gradiću

 
Režija: Ronald Wilson
Scenarij: Kelly Rebar, Charles Kristian Pitts
Uloge: Wendy Crewson, Tanya Allen, Dean McDermott, Dan Lett, Peter MacNeill, ...

Filmografija

Objavljen 1971. roman Lives of Girls and Women kanadske spisateljice Alice Munro doživio je niz pohvala kao autentični bildungsroman u kojem je autorica minuciozno spojila autobiografske elemente i detaljni opis života u kanadskoj provinciji pedestih godina. Premda je riječ o zbirci pripovijetki, Lives of Girls and Women okrakteriziran je romanom zbog svoje središnje junakinje čije dogodovštine i razmišljanja povezuju tekst u jedinstvenu cjelinu. Vrlo zahvalan kao predložak za ekranizaciju, roman je 1994. doživio filmsku verziju u režiji iskusnoga televizijskog realizatora Ronalda Wilsona.

Pedesete godine 20. stoljeća. Tinejdžerica Del Jordan (T. Allen) živi na maloj farmi pokraj obližnjeg gradića u jugozapadnom Ontariju dijeleći svakodnevicu sa svojom energičnom majkom Adom (W. Crewson), povučenim ocem Tomom (P. MacNeill) i mlađim bratom Owenom (A. Crawley).

I dok se Delin otac u potpunosti prilagodio životu u provinciji, njezina se majka teško miri s uspavanim gradićem tražeći intelektualnu utjehu u prodavanju enciklopedija. Sve teže nalazeći zajednički jezik s Adom, Del se povuče u vlastiti svijet odlučna u svoj dnevnik zapisati svaki novi doživljaj koji joj pobudi maštu.

 


Komentari (0)

Foto