Sretni Jim (2002)

LUCKY JIM (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Jim se zaljubi u djevojku od šefovog sina što mu ozbiljno ugrozi ostanak na sveučilištu

 
Režija: Robin Shepperd
Scenarij: Jack Rosenthal (prema romanu Kingsleyja Amisa)
Uloge: Stephen Tompkinson, Robert Hardy, David Ryall, Hugh Parker, Denis Lawson, ...

Filmografija

Britanski pisac sir Kingsley Amis (1922 - 1995), pisac, pjesnik, sveučilišni predavač i književni kritičar, napisao je dvadesetak romana, tri zbirke pjesama, niz scenarija za filmove i TV serije, te književnokritičke tekstove. Već svojim prvim romanom, Lucky Jim, postigao je veliki uspjeh. Roman je dobio Nagradu Somerset Maugham i smatraju ga jednim od ključnih britanskih romana pedesetih godina, među ostalim i zato što je prvi roman čiji je junak običan čovjek, ni po čemu izniman, osim što je pojedinac.

Jim Dixon dolazi predavati na sveučilište. Ravnatelj mu je rastreseni, zaboravljivi g. Welch. Od samog početka nameće mu se neprivlačna kolegica Margaret. Živi u pansionu u kojemu se štedi na grijanju. Pub je jedino mjesto u kojemu može očekivati kakvu-takvu zabavu.

Kad ga g. Welch pozove s ostalim osobljem da vikend provedu u njegovoj ladanjskoj kući, Jimov će se život početi ubrzano mijenjati, osobito zbog ljubavi na prvi pogled koju će osjetiti prema Christine Callaghan, najnovijoj djevojci Welchovog sina Bertranda, nedarovitog, pompoznog slikara.

Iako su ga ostali nastavnici upozorili da mora biti ljubazan prema Bertrandu, Jim se zamalo s njim potuče, k tomu pijan progori plahte i prekrivače u krevetu, shvati da je zaljubljen u Christine, da mora izbjeći Margaret. Uza sve, Welch mu naredi da pripremi predavanje na temu engleske povijesti, a o tome može ovisiti i hoće li Jim ostati na sveučilištu i sljedeće školske godine.

 


Komentari (0)

Foto