Spaliti nakon čitanja (2008)

Burn After Reading (Originalni naziv)

kriminalistički crna komedija

Agent CIA-a izgubi CD na kojemu se nalaze sve tajne njegove agencije

 
Režija: Joel Coen, Ethan Coen
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt

Filmografija

Osbourne Cox (John Malkovich) operativac je CIA-a kojem definitivno ne cvjetaju ruže. Harry Pfarrer (George Clooney) egocentrični je policajac koji redovito vara svoju ženu, jedna od njegovih ljubavnica je i Katie Cox (Tilda Swinton). Osbournovi problemi kulminiraju kada dobije otkaz iz agencije zbog čega on odluči razotkriti brojne dobro čuvane tajne iz branše. No kada taj dokument dospije u krive ruke i to one Harryjeve ljubavnice Linde (Frances McDormand)i njenog kolege Chada (Brad Pitt) koji će vruću robu ponuditi rusima život im će se dodatno zakomplicirati.

Nakon Oscarima ovjenčanog i financijski uspješnog filma "Nema zemlje za starce" braća Coen mogla su snimiti sve što su poželjela, a odlučila su se za povratak naizgled "lakšem" žanru komedije.

Zanimljiva premisa o sredovječnoj ženi koja će učiniti sve kako bi pribavila dostatnu količinu novca koja će joj omogućiti da kod estetskog kirurga vrati biološki sat unatrag, kao i zanimljiva skupina sporednih likova (šarmer, ljepuškasti praznoglavac, špijunski zaplet, bivši agent CIA-e sada alkoholičar i njegova opasna žena) kao i zvijezdama nakrcana glumačka postava djelovali su obećavajuće, no samo prvih nekoliko minuta filma dok je postojala nada da će se se inicijalni humorni plamičak razbuktati u punokrvnu komediju. To se međutim nije desilo, a stvar nisu  mogli spasiti ni trud Frances McDormand, šarm Georgea Clooneyja, energična uživljenost Johna Malkovicha ni ledena hladnoća Tilde Swinton. Bit filma možda je najbolje utjelovljena u liku ljepuškastog praznoglavog instruktora fitnesa Chada Feldheimera (Brad Pitt). Pitt nastoji ironizirati uloge ljepotana koje su mu donijele slavu, no na kraju umjesto da bude smiješan ispada - najblaže rečeno - iritantan.

"Spaliti nakon čitanja" trebala je biti screwball komedija, no u nekom su trenutku stvari krenule sasvim pogrešnim tijekom i konačni je rezultat jedan od najslabijih filmova u opusu braće Coen. Mjestimični humorni proplamsaji i šarm zvijezda ostaju tek kao podsjetnik što Coenovi doista mogu kad "zagrizu" na pravi način, što ovaj put nije slučaj.

Goran Ivanišević


Komentari (8)

Foto