Teksas Ekspres (1974)

THE SUGARLAND EXPRESS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Mlada majka odluči oteti sina koji je završio u obitelji udomitelja

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Steven Spielberg, Hal Barwood
Uloge: Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton

Filmografija

Spielbergov debi u redateljskoj stolici istinita je priča o majci koja nagovari muža na bijeg iz zatvora kako bi oteli sina koji se trenutno nalazi kod obitelji udomitelja.

Teksas, 1969. Lou Jean Poplin (G. Hawn) posjećuje svog supruga Clovisa (W. Atherton) u državnoj kaznionici. No, razlog njezinog posjeta nije samo odanost prema voljenom muškarcu. Lou Jean nagovori Clovisa da pobjegne kako bi zajedno oteli svog sinčića kojeg je država udomila u skrbničkoj obitelji. Clovisov bijeg prođe bez problema, ali se plan Poplinovih zakomplicira kad njihov automobil zaustavi mladi policajac Maxwell Slide (M. Sacks). Dvoje bjegunaca otmu zbunjenog čuvara zakona i zajedno s njim krenu policijskim vozilom prema gradiću Sugarlandu gdje se nalazi njihovo dijete. Shvativši da je riječ o otmici, policija predvođena kapetanom Harlinom Tannerom (B. Johnson) odluči uhvatiti Lou Jean i Clovisa...

Nakon što je početkom 70-ih skrenuo pozornost svojim TV naslovima (Duel, Something Evil), mladi američki redatelj i budući hollywoodski mag Steven Spielberg (E.T., Schindlerova lista) dobio je priliku režirati prvi film namijenjen kinodistribuciji. Film "Teksas ekspres" nastao je na temelju istinitih događaja iz 1969., odnosno slučaja bračnog para Roberta i Ile Fae Dent koji su oteli policajca i s njim krenuli preko cijelog Teksasa praćeni stotinama policijskih vozila te istim brojem objektiva kamera i fotoaparata. Film se usredotočuje na odnos netipičnih kriminalaca koji su zbog svog cilja stekli simpatije javnosti i njihove žrtve koji će također pokazati razumijevanje za svoje otmičare.

Spoj obiteljske drame, kriminalističke priče i filma ceste, Spielbergov je prvijenac dobio vrlo dobre ocjene kritike. To je autentični glasnik budućih redateljevih hitova od "Ralja" do drugog Oscara u karijeri za "Spašavanje vojnika Ryana". Središnji par (anti)junaka tumače oskarovka G. Hawn (Kaktusov cvijet, Judy u uniformi) i W. Atherton (Istjerivači duhova, Umri muški 2) uspostavivši uvjerljivu interakciju kako između svojih likova očajnih roditelja tako i prema otetom policajcu kojeg tumači sjajni M. Sacks (Slaughterhouse - Five, The Amityville Horror). U ostalim su ulogama još jedan oskarovac, B. Johnson (Posljednja kinopredstava, Bijeg) i buduća zvijezda serije "Dallas" S. Kanaly. Uvjerljivo odglumljen i napisan, film je uvršten u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu 1974. na kojem je nagrađen za najbolji scenarij. Inače, Steven Spielberg neko je vrijeme razmišljao o snimanju prepravka svog debija.


Komentari (0)

Foto