Strast (1999)

Passion (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Istinita priča o Percyju Graingeru, ekscentričnom australskom pijanistu i kompozitoru

 
Režija: Peter Duncan
Scenarij: George Goldsworthy, Peter Goldsworthy, Don Watson
Uloge: Richard Roxburgh, Barbara Hershey, Emily Woof, Claudia Karvan, Simon Burke

Filmografija

Australski redatelj Peter Duncan (Children of the Revolution, 1996.) u ovom se filmu bavi Percyjem Graingerom na vrhuncu britanske karijere 1914. prikazujući njegove pijanističke uspjehe i početak dubljeg zanimanja za folk glazbu, te njegov nekonvencionalan način života uz naglasak na potpuno i strastveno predavanje svakom elementu prirode, života i glazbe...

Percy Grainger (1882-1961), ekscentrični australski pijanist i kompozitor (R. Roxburgh), sin engleskog arhitekta i pijanca i Australke (B. Hershey) engleskih korijena, samo je prvih trinaest godina života proveo u domovini. Nakon što mu je otac zarazio majku sifilisom i otišao na liječenje u Englesku, majka ga vodi na glazbeno školovanje u Njemačku, gdje pokazuje iznimnu nadarenost i sklonost eksperimentiranju. Od 1901. do početka Prvog svjetskog rata živi u Engleskoj, gdje postaje sve cjenjeniji pijanist, posebno izvedbama skladbi prijatelja Edvarda Griega, ali na manje razumijevanja nailaze njegove vlastite skladbe i sklonost prikupljanju folk glazbe i inkorporiranju u vlastite kompozicije.

Zbog potpunog i strastvenog predavanju svakom elementu prirode, života i glazbe odnos Percay Graingera s majkom Rose dolazi gotovo do granice incesta, a opsjednutost seksom silno ga privlači Alfhildi, djevojci najboljeg prijatelja Simona, a dominira i vezom s njegovom učenicom, pijanisticom Karen.

Uz dojmljiva i vrlo uvjerljiva glumačka tumačenja prilično neobičnih protagonista Duncan kroz sugestivan spoj vizualno ekspresivnih kadrova i glazbe koju Grainger svira i(li) komponira efektno kreira atmosferu vremena u predvečerje velikog rata.


Komentari (0)

Foto