James Bond: Operacija Grom (1965)

Thunderball (Originalni naziv)

akcija kriminalistički avantura

Jedan od najpopularnijih filmova o Jamesu Bondu, snimljen prema romanu Iana Fleminga

 
Režija: Terence Young
Scenarij: Richard Maibaum, John Hopkins
Uloge: Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi, Rik Van Nutter...

Filmografija

"Operacija Grom" jedan je od najpopularnijih filmova o Jamesu Bondu sa spektakularnim prizorima snimljenim ondje gdje se kreće samo svijet koji živi na najvišoj nozi. Stoga nije čudno da je taj film o Bondu, prema nekim procjenama, producentima donio najviše novca od svih u serijalu. Ovaj je nastavak serijala režirao Terence Young. Scenarij su napisali Richard Maibaum i John Hopkins prema romanu Iana Fleminga.

Šef međunarodne zločinačke organizacije SPECTRE daje svom najsposobnijem čovjeku, Emiliju Largou, nalog da NATO-u ukrade dvije atomske bombe. U jednom lječilištu blizu baze NATO-a odmara se pilot bombardera bojnik Francois Derval. Njega zavede Fiona Volpe koja radi za Largoa.
Neposredno prije no što Derval treba krenuti na rutinski let, kad će njegov avion nositi dvije atomske bombe, Fiona ga uz pomoć grofa Lippea, koji također radi za SPECTRE, ubije. Zamijenit će ga čovjek kojem je plastičnom operacijom lice promijenjeno tako da izgleda potpuno isto kao Derval. U istom lječilištu snagu skuplja i James Bond, koji primijeti da se događa nešto sumnjivo.
Lažni Derval poleti NATO-vim avionom i spusti ga na ocean blizu Bahamskih otoka gdje je usidrena Largoova jahta. Vrlo brzo bombe su prebačene na jahtu i zatim skrivene. SPECTRE od britanske vlade traži 280 milijuna dolara. Ako ne budu isplaćeni kada i gdje oni odrede, atomske bombe će biti bačene na London i Washington.
Bondov šef "M" šalje na zadatak svoje agente pa tako i Bonda. Ta je akcija nazvana "Operacija Grom". Na jednoj fotografiji u dosjeu o SPECTRE-u Bond primijeti fotografiju pravog Dervala i njegove sestre Domino, snimljenu na Bahamskim otocima. Smjesta ode tamo i upozna prekrasnu Domino koja je ljubavnica starog Largoa.
Tako će započeti jedna od najspektakularnijih Bondovih pustolovina u kojoj će mu pomoći i prijatelj iz CIA-e, Felix Leiter.

Komentari (0)

Foto