Goldfinger (1964)

GOLDFINGER (Originalni naziv)

akcija triler avantura

J. Bond mora spriječiti okrutnog kriminalca koji se želi domoći svih zlatnih pričuva SAD-a

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: Richard Maibaum, Paul Dehn, Ian Flemig
Uloge: Sean Connery, Honor Blackman, Gert Froebe, Shirley Eaton, Bernard Lee, ...

Filmografija

U ovom trećem filmu iz serijala o Jamesu Bondu pojavljuje se jedan od najfascinantnijih zločinaca koje je izmislio pisac Ian Fleming. Goldfgingera glumi veliki njemački glumac Gert Froebe...

Dok se britanski tajni agent James Bond (S. Connery) nalazio u otmjenom hotelu u Miami Beachu, javljeno mu je da prati aktivnosti britanskog bogataša Aurica Goldfingera (G. Froebe). Primijetio je da Goldfinger uz bazen karta s nekim hotelskim gostom i stalno pobjeđuje. Ubrzo otkrije da iz Goldfingerove sobe karte Goldfingerovog suigrača kroz dalekozor promatra lijepa Jill Masterson (S. Eaton). Ona radiovezom dojavljuje Goldfingeru ono što vidi. Bond prekine radiovezu i ode s ljepoticom u krevet. Nešto ga udari po glavi, a kad dođe k sebi primijeti da je ljepotičino tijelo premazano nepropusnom zlatnom bojom. Kako koža nije mogla disati, djevojka je umrla.
U Londonu Bonda ispraši njegov šef "M" (B. Lee), jer se umiješao u Goldfingerove poslove. "M" mu objasni da Goldfinger krijumčari goleme količine zlata iz Engleske što može ugroziti financijsku stabilnost zemlje. Kad Bond upozna okrutnog i pohlepnog Goldfingera i njegovog nijemog tjelohranitelja Oddjoba (H. Sakata), koji ubija doslovce na Goldfingerov mig, nasluti da je u tijeku golema zločinačka operacija. Goldfinger se želi domoći cjelokupnog svjetskog zlata i srušiti financijsku stabilnost čak i najmoćnije zemlje na svijetu, Sjedinjenih Država. Njegov su cilj zlatne pričuve u američkom središnjem državnom trezoru Fort Knoxu. Presudnu ulogu u toj pustolovini imat će Goldfingerov osobni pilot, prekrasna Pussy Galore (H. Blackman) koja neće biti ravnodušna prema Bondu.
U "Goldfingeru" je stil serijala o Jamesu Bondu u potpunosti određen: ima više humora, više ljepotica koje ne odolijevaju neuništivom tajnom agentu, a i razni domišljati tehnički izumi koji pomažu Bondu u borbi s kriminalcima imaju važnu ulogu u događajima. I špica filma, a i naslovna skladba koju pjeva Shirley Bassey nezaboravne su. "Goldfingera" je režirao britanski redatelj Guy Hamilton (r. 1922.) koji će kasnije režirati još nekoliko filmova.

Komentari (4)

Foto