Johnny English (2003)

Johnny English (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

R. Atkinson je šeprtljavi tajni agent koji istražuje nestanak dragulja Britanske krune

 
Režija: Peter Howitt
Scenarij: Neal Purvis, Robert Wade
Uloge: Rowan Atkinson, Tasha de Vasconcelos, Ben Miller, Greg Wise, ...

Filmografija

Rowan Atkinson briljira kao Johnny English, posljednji od britanskih špijuna i bosljednja britanska nada. Uz pomoć svoga pomagača Bougha, on mora istražiti tajanstveni nestanak dragulja Britanske Krune . Glavni osumnjičenici su Pascal Souvage, tajanstveni francuski poduzetnik i zavodljiva Lorna Campbell. Johnny mora saznati istinu, ali ne smije osramotiti svoju naciju... ili svog Aston Martina!...

Kad se dozna da je omiljene britanske dragulje netko ukrao, služba poziva svog najboljeg čovjeka, kremu nad kremama, agenta broj jedan, ali gotovo isto tako brzo kako se pojavio, agent završava tri metra ispod zemlje. Nažalost, i svaki sljedeći agent doživi isto. Ostao je još samo jedan čovjek, Johnny English (Rowan Atkinson), za kojeg se svi nadaju da će zaštititi svoju državu, doznati tko stoji iza ubojstava njegovih prethodnika i demonskog plana krađe Kraljevskih dragulja, simbola nekadašnjeg Britanskog Carstva. Glavni osumnjičenici su tajanstveni francuski poduzetnik Pascal (John Malkovich) i zavodljiva Lorna (Natalie Imbruglia). Johnny nije dugo u tajnoj službi i većinom je bio uredski štakor. No kada Kraljevski dragulji nestanu iz Tower of Londona, upitna je sigurnost cijelog svijeta. Nespretan, ali optimističan i nadobudan Johnny s pomoćnikom Boughom (Ben Miller) brzo djeluje u svom odlično opremljenom i specijaliziranom Aston Martinu, koristi najnovije oružje i ima pristup povjerljivim dokumentima tajne službe. On nije najbolje što britanska tajna služba ima - on je jedino što je ostalo.
Između 1992. i 1997. Rowan Atkinson glumio je špijuna sklonog nezgodama u seriji popularnih britanskih reklama za kreditnu karticu Barclaycard. Već je tada dobio ideju o snimanju filma na temelju te reklame, a nekoliko godina poslije, "Johnny English" predstavljen je u kinima. Iako je riječ o parodiji Jamesa Bonda, Atkinson ima više zajedničkog s inspektorom Clouseauom nego tajnim agentom 007, ali je zato subverzivnosti na pretek: britanska kruna rijetko je kad doživjela takva poniženja na filmu.

Komentari (7)

Foto