Čovjek kosilica (1992)

The Lawnmower Man (Originalni naziv)

akcija horror sf

Mentalno zaostali mladić postane dijelom znastvenog eksperimenta koji izmakne kontroli

 
Režija: Brett Leonard
Scenarij: Stephen King, Brett Leonard
Uloge: Jeff Fahey, Pierce Brosnan, Jenny Wright, Mark Bringleson, Geoffrey Lewis...

Filmografija

Čovjek kosilica, temeljen na priči Stephena Kinga, bio je priličan hit kad se pojavio u kinima. Zapravo je riječ o poznatoj premisi o znanstvenom eksperimentu koji izmakne kontroli, no glavna je privlačnost filma u kompjutorskim efektima i korištenju virtualne stvarnosti kao jednog od glavnih motiva filma...

Eksperimentirajući s virtualnom stvarnošću znanstvenik Lawrence Angelo (P. Brosnan) pokušava povećati inteligenciju čimpanzi. Rezultati su vrlo uspješni, no na određenom stupnju eksperimenta životinje postaju izrazito agresivne. Posljednji takav slučaj bio je i najekstremniji, te je čimpanza s najboljim rezultatima ubila jednog od čuvara. Projekt je prekinut i njegov je nastavak upitan. Angelo je u potpunosti zaokupljen svojim poslom i pokušajima da pronađe rješenje tako da zanemaruje svoju ženu koja ga na kraju napušta.

Jedino rješenje vidi u pokušaju da eksperiment izvede na čovjeku te nagovori Jobea (J. Fahey), mentalno zaostalog mladića koji kosi travu, da se priključi projektu, obećavši mu da će postati pametniji. Prvi rezultati pokazali su uspjeh iznad svih očekivanja...

U glavnim ulogama nastupaju poznati Pierce Brosnan i Jeff Fahey. Brosnan danas uživa svjetsku slavu nakon dva filma u kojima je glumio Jamesa Bonda (Zlatno oko, Sutra nikad ne umire), a probio se ulogama u seriji Remington Steele, te filmovima Crni petak za gangstere, Četvrti protokol, Live Wire i Čovjek kosilica. Ističu se još Danteov vrh, Love Affair, te manje uloge u Mars napada!, Gđa Doub-tfire i Ogledalo ima dva lica. Jeff Fahey zapaženi filmski debi ostvaruje u Silve-radu, a glumi i u kazalištu.

Uspjeh ostvaruje filmom Bijeli lovac, crno srce Clinta Eastwooda, a potvrđuje ga s Čovjekom kosilicom i Wyattom Earpom. No, s vremenom se orijentirao ponajprije na vi-deotržište (Darkman III, Sketch Artist, Blind Sided, Iron Maze) gdje je određeno vrijeme kotirao kao zvijezda.


Komentari (0)

Foto