Dok vrag ne sazna da si mrtav (2007)

Before the Devil Knows You're Dead (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Dva brata organiziraju pljačku zlatarnice njihovih roditelja

 
Režija: Sidney Lumet
Scenarij: Kelly Masterson
Uloge: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei, ...

Filmografija

Sydney Lumet, američki redatelj koji se proslavio hitovima kao što su "Serpico", "12 Angry Men" i "Dog Day Afternoon", donosi nam napetu priču o obitelji koja se suočava sa tragičnim posljedicama nepromišljene odluke. Dva brata, oba u lošim novčanim situacijama, odluče opljačkati zlatarnicu njihovih roditelja.

New York. Dvojica braće, Andy (P. Seymour Hoffman) i Hank (E. Hawke), u teškim su financijskim problemima. Stariji Andy ovisnik je o heroinu, a mlađi Hank duguje novac bivšoj ženi Marthi (A. Ryan) za alimentaciju, ljubakajući povremeno s Andyjevom suprugom Ginom (M. Tomei). Andy nagovori Hanka da opljačkaju trgovinu draguljima čiji su vlasnici njihovi roditelji. Plan je naizgled savršen: braća će se domoći novca, a roditelji naplatiti od osiguravajućeg društva. No stvari krenu naopako...

Američki redatelj Sidney Lumet (1924.-2011.) jedan je od najistaknutijih holivudskih autora u posljednjih 50-ak godina. Od vremena njegova igranofilmskog prvijenca, sudske drame "12 gnjevnih ljudi", snimljene davne 1957., Lumetovo je prezime sinonim za ozbiljne filmove odlično razrađenih priča i karaktera, te impresivnih glumačkih ostvarenja. Lumet je režirao klasike kao što su "Pasje popodne", "Serpico", "TV mreža" i "Presuda". Iako je Lumet posljednji film "Dok vrag ne sazna da si mrtav" režirao u dubokoj starosti, riječ je o impresivnom ostvarenju, ravnopravnom njegovim ranijim, antologijskim filmovima.

"Dok vrag ne sazna da si mrtav" napeta je i egzistencijalno tjeskobna triler-drama odlično profiliranih karaktera i dojmljivog društvenog podteksta. Posljednji Lumetov film okuplja i sjajnu glumačku ekipu. Odlične su uloge u njemu tako ostvarili Ph. Seymour Hoffman (Capote, Magnolia), E. Hawk (Dan obuke, Prije sumraka), A. Finney (Tom Jones, Pod vulkanom, Erin Brokovich) i M. Tomei (U zamci, Moj rođak Vinny).


Komentari (3)

Foto