Predivna igra života (1997)

The Matchmaker (Originalni naziv)

komedija romantika

Poslovna žena otkriva ljubav u malom irskom selu

 
Režija: Mark Joffe
Scenarij: Karen Janszen, Greg Dinner
Uloge: Janeane Garofalo, David O'Hara, Milo O'Shea, Jay O. Sanders

Filmografija

Topla romantična komedija koja se odvija u prekrasnome irskom krajoliku pripovijeda o onome najstarijem od svih klišeja - kako prava ljubav dolazi onda kada joj se najmanje nadamo. Srećom, o tome klišeju ne pripovijeda na klišeizirani način, nego serijom originalnih motivskih sklopova i nizom zanimljivih situacija koje zaplet raspliću skladno i zanimljivo, cijelo vrijeme gledatelja sve dublje uvlačeći u svoj svijet.

Marcy Tizard (Janeane Garofalo) je asistentica senatora Johna McGloryja (Jay O. Sanders), čija reizborna kampanja zapada u krizu i ne daje željene rezultate. U očajničkoj utrci za irskim glasovima, načelnik McGloryjeva stožera šalje Marcy u Irsku, u selo Ballinagra, kako bi pronašla senatorove rođake ili pretke. Marcy u Ballinagru stiže upravo usred priprema za godišnji festival ljubavnog združivanja. Lijepo odjevena, zgodna i mlada žena bez pratnje postaje očit centar zanimanja dvojice profesionalaca, kao i smušenoga pipničara Seana (David O'Hara).

"Tvorac ljubavi" je uza sve to i jedan od onih filmova koji svoju tematsku stranu oslikava i vizualno, jer je razvoj ljubavi najlakše doživjeti unutar čarobnoga krajolika irskih prirodnih ljepota. Redatelju Marku Joffeu u ostvarenju vizije najviše je pripomogla kultna Janeane Garofalo, jedna od onih glumica koje nikada nisu postale centrom zanimanja najšire publike, ali koja je neovisno o tome jedna od kvalitativno najvažnijih glumica svoje generacije.

 


Komentari (0)

Foto