Soba za iznajmljivanje (2000)

ROOM TO RENT (Originalni naziv)

komedija

Egipćanin nastoji skupiti novac kako bi platio za formalno vjenčanje i ostao u Engleskoj

 
Režija: Khalid Al-Haggar
Scenarij: Khalid Al-Haggar, Amanda Mackenzie Stuart
Uloge: Said Taghmaoui, Juliette Lewis, Rupert Graves, Anna Massey, ...

Filmografija

Film "Soba za iznajmljivanje" prikazan je na niz svjetskih filmskih festivala na kojima je osvojio više glavnih nagrada, među ostalim nagradu publike za režiju na Festivalu mediteranskog filma Cologne; Grand Prix na festivalu Foyle; glavnu nagradu za režiju na Festivalu ljubavnog filma u Monsu; nagradu publike i glavnu nagradu za scenarij na festivalu u Torinu itd. "Soba za iznajmljivanje" prvi je film na engleskom jeziku Egipćanina Khalida Al-Haggara. Kroz formu komedije, autor obrađuje niz ozbiljnih imigrantskih tema, pa nas često nasmijava i emotivno dirljivim prizorima. Izvrsnu filmsku gla

Jedini način da mladi Egipćanin Ali (S. Taghmaoui) ostane u Londonu je viza do koje može doći takozvanim bijelim vjenčanjem s britanskom državljankom. Takvo vjenčanje ima svoju cijenu na crnom tržištu: pet tisuća funta. Treba li uopće spominjati da Ali taj novac nema? Ali pokušava pisati, ali preživljava radeći u restoranu svog zemljaka Ahmeda (K. Belkhadra).

Pomaže mu i starija ljubavnica Vivienne (C. Celarie), no to Alija ne čini nimalo sretnijim. Naprotiv, osjeća se kao žigolo. Radi i kao model fotografa Marka (R. Graves). Kad ostane bez stana, jer ne može plaćati najam, Mark ponudi Aliju da živi kod njega, a već prvi dan Ali otkriva da je Mark homoseksualac. No Mark ne namjerava zloupotrijebiti Alijevu situaciju, ljubavnika ionako ima dovoljno, svaku večer dovodi drugoga.

U Markovom studiju Ali upozna i lijepu Lindu (J. Lewis), koja gradi karijeru kao dvojnica Marilyn Monroe. Isprva Linda obećava Aliju da će se za njega udati po nižoj cijeni od uobičajene, za samo tri tisuće, ali ni to neće biti ostvareno: uskoro će Ali otkriti da je Linda već udana, a nevjerni Ahmed potrošit će njegov novac zbog vlastitih dugova. U trenutku kad više ne vidi izlaza, Ali će upoznati slijepu sedamdesetogodišnju staricu Saru (A. Massey)..


Komentari (0)

Foto