Zastrašivači (1996)

The Frighteners (Originalni naziv)

komedija horror

Nakon nesreće mladi udovac razvija medijske moći te mora zaustaviti ubojitog zloduha

 
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Peter Jackson, Fran Walsh
Uloge: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin

Filmografija

Bez ikakve dvojbe, Peter Jackson spada u red najslavnijih svjetskih redatelja, što je laskavi status koji može zahvaliti ponajprije svojoj neustrašivoj viziji i golemoj mašti. Svoj kult duguje dvjema skupinama filmova - jedan dio publike kvazi-trash horore rane faze njegove karijere smatra vrhuncem žanra, dok je za ostatak svijeta on naprosto genijalac koji je ekranizirao trilogiju "Gospodar prstenova". Šteta je jedino što je zbog tih naslova njegova srednja faza ostala malo zanemarena.

Nakon automobilske nesreće u kojoj je izgubio suprugu, a on sam ostao teško ozlijeđen, Frank Bannister (Michael J. Fox) počinje razvijati medijske moći kojima uspijeva komunicirati s duhovima. Željan novog života, ostavlja svoj posao arhitekta i projekt kuće iz snova, te se baca na novi posao. Koristeći svoje moći, sprijateljuje se s nekim duhovima, koje nagovori da s njim sudjeluju u lukavim pothvatima - oni počnu opsjedati mjesne kuće, nakon čega Frank izvrši istjerivanje duhova i za to biva dobro plaćen. No, bezazlene prevare postaju opasne kada Frank shvati kako neki zlonamjeran duh ubija unaprijed obilježene ljude. Želeći im pomoći, Frank će ponajprije naići na nepovjerenje i sumnju...

Originalan zaplet, izvrsna gluma, samosvojna atmosfera i uvjerljivi vizualni efekti čine komplet koji je za rezultat dobio jedan od najboljih malih filmova devedesetih godina prošlog stoljeća.

 


Komentari (0)

Foto