Johnny Mnemonic (1995)

JOHNNY MNEMONIC (Originalni naziv)

akcija triler sf

Kurir koji pomoću čipa u glavi prenosi vrijedne podatke postane metom velike korporacije

 
Režija: Robert Longo
Scenarij: William Gibson
Uloge: Keanu Reeves, Dina Meyer, Ice-T, Takeshi Kitano, Dennis Akayama, ...

Filmografija

Scenarij za film, prema vlastitoj priči, napisao je William Gibson, koji je proglašen praocem supkulture zvane "cyberpunk". Godine 1984. prvi je put Gibson upotrijebio naziv "cyberspace" u svojem romanu "Neuromancer"...

Johnny Mnemonic je najtraženiji bjegunac i mora biti hladne glave, a opasnost se krije upravo u njoj. Informacije će u budućnosti postići najveću vrijednost, s njima će se najviše trgovati i švercati. Johnny prenosi informacije u svojem mnemoničkom umetku u mozgu. Upravo kada treba obaviti zadnji posao i izaći iz svega, za vratom mu je korporacija Pharmakom, agenti Jakuze i ludi cyborg. Johnny mora dostaviti čip ili će umrijeti za 24 sata.
Radnja filma događa se 2021., svijetom, ovisnom o internetu, vladaju svemoćne korporacije, a ljudi pate od zaraze poznate kao sindrom živčanog "prigušenja". Kako su informacije jako osjetljive na uplitanja hakera i industrijskih špijuna, razvila se nova profesija među ljudima: mnemonički kurir, koji pomoću neprocjenjivog čipa usađenog u svojoj glavi prenosi najvrjednije podatke. Takav kurir je i Johnny ( Keanu Reeves), koji tjeran pohlepom pristaje prenijeti više informacija nego što to dozvoljava kapacitet njegovog čipa. Na kraju se ispostavlja kako, ne samo da mu prijeti smrt od previše informacija u glavi, nego i da ga zbog tih informacija progone Jakuze.Jedino utočište Johnnyju predstavlja svijet tehnološkog podzemlja kojim vladaju LoTeki na čelu s J-Boneom (Ice-T).
Kratka priča Williama Gibsona, " Johnny Mnemonic" po mnogima je jedan od najboljih primjeraka cyberspace književnog žanra u kojoj je Gibson originalnim literarnim stilom dočarao sumoran svijet ne tako daleke budućnost u kojoj je tehnološki napredak proporcionalan s nazadovanjem društvenih vrijednosti i u kojem se supertehnologija spaja u neugodne kombinacije s različitim oblicima socijalne patologije, kao što su kriminal i terorizam.

Komentari (0)

Foto