Freddy protiv Jasona (2003)

FREDDY VS. JASON (Originalni naziv)

akcija horror avantura

Skupina tinejdžera se nađe u centru dvoboja dvaju moćnih nakaza, Freddyja i Jasona

 
Režija: Ronny Yu
Scenarij: Victor Miller, Wes Craven
Uloge: Robert Englund, Monica Keena, Ken Kirzinger, Kelly Rowland, Jason Ritter, ...

Filmografija

Nakon deset nastavaka serijala "Petak 13.", koji je manijakalnog ubojicu Jasona Voorheesa promovirao u ikonu niskobudžetnih "slashera" 1980-ih godina, te sedam nastavaka serijala "Strava u Ulici brijestova", započetog 1984. godine svojedobno kultnim fantastičnim hororom majstora žanra Wesa Cravena (Brda imaju oči, Ljeto straha, Zmija i duga, Vampir u Brooklynu, trilogija Vrisak, Noćni let), producent Sean S. Cunningham, redatelj izvornog "Petka 13." iz 1980. godine, i čelnici agilne producentske tvrtke New Line Cinema dosjetili su se u jednom filmu spariti obojicu karizmatičnih negativaca.

Freddy Krueger (Robert Englund) je zatočen u paklu i odandje se ne može izvući sve dok se netko ne sjeti njega ili njegovih zločina. Upravo iz toga razloga, on pozove Jasona Voorheesa (Ken Kirzinger) koji se može manifestirati i kretati po stvarnom svijetu. Prerušen u Jasonovu majku (Pamelu Voorhees, jedinu osobu koju će Jason poslušati a nikada ubiti), Freddy uvjerava Jasona da ubija tinejdžere koji žive u ulici Brijestova, kako bi na taj način natjerao stanovnike Springwooda u Ohiju da pomisle kako se Freddy vrati. Uskoro, on uspjeva u svom naumu te prikuplja dovoljno snage za povratak, no kada poželi vratiti Jasona na spavanje, uviđa da to neće biti tako lako. Ljubomoran na Jasona, koji nastavlja ubijati njegovu djecu, Freddy se okomljuje na dosad najvećeg protivnika koji istovremeno uviđa kako je iskorišten, što ga dodatno razbjesni. U centru dvoboja nalazi se skupina tinejdžera koji, u borbi za vlasiti život pokušavaju uništiti dvostruko zlo..

Film čiju režiju potpisuje nagrađivani hongkonški filmaš Ronny Yu (The Trail, Chuckyjeva nevjesta, Pakleni poslovi, Neustrašivi) dinamično je i vrlo uzbudljivo djelo. Okrutnog Freddyja i osmi put na filmu utjelovljuje R. Englund (Dan velikih valova, Pustolovine Forda Fairlanea, Stravične legende), koji je glumio i u dvjema sezonama TV serije Freddyjeve noćne more.

U ulozi Jasona kaskadera Kanea Hoddera naslijedio je njegov kolega K. Kirzinger (Gle tko to govori, Ptica na žici, Raskrižje, 13. ratnik, Nesanica, X-Men 2, Catwoman), a uz M. Keenu (Dok si spavao, Đavolji odvjetnik, Brooklyn Rules, serija Dawson´s Creek) u sporednoj ulozi nastupa J. Ritter (Mumford, Swimfan, Čovjek od pruća).

Filmsku glazbu potpisuje Graeme Revell (Opasno more, Ruka koja njiše kolijevku, Vrana, Od sumraka do zore, Svetac, Phoenix, Planet tame, Crveni planet, Daredevil, Sin City), a fotografiju Fred Murphy (Izlet u Bountiful, Mrtvi, Metro, Mothmanova proročanstva, Tajni prozor).


Komentari (0)

Foto