Mi nismo anđeli (1992)

Mi nismo andjeli (Originalni naziv)

komedija

Jedna od najsvježijih komedija prve polovice devedesetih s područja bivše Jugoslavije

 
Režija: Srđan Dragojević
Scenarij: Srđan Dragojević
Uloge: Nikola Kojo, Milena Pavlović, Branka Katić, Srđan Todorović, Uroš Đurić, ...

Filmografija

Debitantski film Srđana Dragojevića (Rane, Lepa sela lepo gore) postmodernistička je komedija nastala 1992. Iako je glavna potka radnje romantična ljubav, filmom se proteže kritika ondašnjeg društva te kataklizmički odnos prema sadašnjosti, a cijela je priča uokvirena komentarima Anđela i Vraga. Osim izvrsnog N. Koje u glavnoj ulozi valja spomenuti S. Savić, glumačku ikona osamdesetih, te izvrsnog M. Manojlovića.

Nikola (N. Kojo) je apsolvent svjetske književnosti i veliki je frajer. Vozi preuređenu žabu, sluša Zappu, živi s otkvačenom cimericom (S. Savić), opija se i mijenja žene. Tako se Nikola često budi u tuđim krevetima da sam ne zna kako je u njih dospio, a imena tih žena uopće se ne sjeća. Jedva punoljetna maturantica Marina upozna Nikolu na nekom tulumu te završe zajedno. Osim što se zaljubila Marina je i trudna, no Nikola se nje uopće ne sjeća. Marina ne želi pobaciti, te njezina najbolja prijateljica Buba preuzme na sebe zadatak da se Nikola zaljubi u prostodušnu Marinu. Buba smišlja niz neobičnih situacija, a tu su i Anđeo i Vrag, koji neprimjetno promatraju protagoniste.

Već svojim prvim redateljskim radom, izvrsnom komedijom "Mi nismo anđeli", koja je u proteklih petnaestak godina stekla kultni status jednog od najvoljenijih filmova na području bivše države, Srđan Dragojević svijetu se predstavio kao autor iznimno originalnog i publici privlačnog stila. Spajajući elemente romantične i čiste komedije s blagom kritikom društvenoga stanja te s gotovo postmodernističkim postupcima, Dragojević je snimio jednu od najsvježijih komedija prve polovice devedesetih, neovisno o području porijekla. Uz sjajnog Nikolu Koju i šarmantnu Milenu Pavlović u glavnim ulogama, uvijek je poseban užitak na ekranu vidjeti legendarnog Mikija Manojlovića, koji, i s manjom minutažom, svojom pojavom dominira filmom.


Komentari (7)

Foto