Orlovi pravde (1986)

Legal Eagles (Originalni naziv)

komedija romantika kriminalistički

Vješti odvjetnik pokušava obraniti klijenta i izbjeći profesionalnog ubojicu

 
Režija: Ivan Reitman
Scenarij: Jim Cash
Uloge: Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy, Terence Stamp

Filmografija

U ovoj krim-komediji redatelja Ivana Reitmana, Robert Redford glumi uspješnog odvjetnika čiji bi se sljedeći slučaj mogao pretvoriti u pravu tragediju. U lovu za dokazima koji bi oslobodili njegovog klijenta on će se morati suočiti sa svojom novom, luckastom partnericom i opasnim ubojicom koji im se nalazi za petama.

Šarmantni Tom Logan (R. Redford) cijenjeni je i izuzetno uspješni zamjenik njujorškog okružnog tužitelja, sposoban momak kojem, za razliku od posla, u privatnom životu baš i ne cvjetaju ruže. Iza njega je propali brak iz kojeg ima kći Jennifer (J. Dundas), domišljatu djevojčicu o kojoj, naizmjence s njezinom majkom, skrbi prilično nemarno. U sudnici mu, međutim, nema ravna. S lakoćom dobiva i najteže slučajeve, čime prilično impresionira temperamentnu kolegicu Lauru Kelly (D. Winger). Jednog dana na vrata Laurina ureda pokuca atraktivna Chelsea Deardon (D. Hannah), kći pokojnog Sebastiana Deardena (J. Hurdle), cijenjenog umjetnika koji je prije 18 godina poginuo u požaru u svojoj galeriji. Nakon što je Chelsea stane uvjeravati da je požar bio podmetnut, da je svoju najvredniju sliku otac poklonio kćeri, te da iza svega stoji Chelseain donedavni skrbnik, utjecajni galerist Victor Taft (T. Stamp) koji se želi obogatiti prodajom Sebastianovih umjetnina, Laura s djevojčinom pričom odluči upoznati Toma. Njemu se Chelsea, i sama ambiciozna umjetnica, svidi na prvi pogled...

Dinamičan i zabavan humorni romantični triler Orlovi pravde film je koji je poznati scenarist, producent i redatelj Ivan Reitman (Blizanci, Istjerivači duhova 2, Policajac iz dječjeg vrtića, Dan očeva, Šest dana, sedam noći) snimio dvije godine nakon izuzetno gledane fantastične komedije Istjerivači duhova, najvećeg uspjeha u njegovoj dotadašnjoj redateljskoj karijeri. Sigurna Reitmanova režija nadopunjena je raspoloženim glumačkim nastupima, pri čemu osobito vrijedi izdvojiti uvjerljivu međuigru glasovitog R. Redforda (Butch Cassidy i Sundance Kid, Jeremiah Johnson, Tri kondorova dana, Šaptač konjima, Zanimanje špijun) i D. Winger (Časnik i gentleman, Vrijeme nježnosti, Zaboravi Pariz, Zemlja sjenki). Utemeljitelj filmskog festivala u Sundanceu, Robert Redford je darovit redatelj, 1981. nagrađen Oscarom za režiju ambiciozne drame Obični ljudi, i 1995. nominiran za režiju doku-drame Kviz. On je i odličan glumac koji je 1974. za glavnu ulogu u izvrsnoj krimi komediji Žalac Georgea Roya Hilla bio nominiran za Oscara, i kojem uloge ležernih, ne osobito odgovornih i pomalo nespretnih, no ipak odvažnih junaka savršeno leže. Unatoč trima oskarovskim nominacijama (za glavne uloge u filmovima Časnik i gentleman, Vrijeme nježnosti i Zemlja sjenki) i izraženom komičarskom daru, njegova partnerica D. Winger danas je gotovo sasvim zaboravljena glumica kojoj je njezina kolegica Patricia Arquette 2002. posvetila intrigantan dokumentarac Tražeći Debru Winger. Pjesmu Love Touch, čiji su autori osvojili nagradu za najizvođeniju skladbu iz filma, na odjavnoj špici pjeva slavni rocker Rod Stewart.


Komentari (1)

Foto