Samo dvaput se živi (1967)

You Only Live Twice (Originalni naziv)

akcija triler avantura

James Bond mora razotkriti misterij nestanka američke svemirske letjelice

 
Režija: Lewis Gilbert
Scenarij: Harold Jack Bloom, Roald Dahl
Uloge: Sean Connery, Tetsuro Tamba, Donald Pleasance, Teru Shimada, Karin Dor, ...

Filmografija

Scenarij za petu po redu ekranizaciju doživljaja tajnog agenta Jamesa Bonda napisao je poznati pisac jezivih priča, ali i priča za djecu Roald Dahl koji je vrlo maštovito adaptirao Flemingov roman. Bio je to i prvi Bond u kojem se vidi superzločinac Blofeld, a i prvi koji je režirao iskusni britanski redatelj Lewis Gilbert .

Tijekom rutinske američke svemirske misije, jedna raketa tajanstveno nestane za vrijeme dok je bila u orbiti. Amerikanci, logično, posumnjaju na sovjetsku sabotažu i prijete odmazdom. Međutim, Britanci bivaju nešto suzdržaniji, pogotovo nakon što njihov sistem praćenja otkrije mogućnost kako je američka letjelica sletjela negdje u more oko Japana. Na zadatak je poslan James Bond (Sean Connery), koji vrlo brzo doznaje kako su i Sovjeti sami na isti način ostali bez jedne svoje letjelice. Izgleda da Bond ima samo nekoliko dana da spriječi Treći svjetski rat.
Peti dugometražni naslov dugovječnog serijala o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu, "James Bond 007: Samo dvaput se živi", redatelja Lewisa Gilberta, naslovnog junaka vodi u egzotični Japan. Međutim, malo što može biti egzotičnije od živopisne galerije Bond-negativaca, koja je i ovdje proširena atraktivnim kandidatima. Prepoznatljiva poetika bondijane redatelja je inspirirala na izrazito spektakularne scene, kakve danas možda i jesu zastarjele, ali svojim duhom i maštom nadmašuju i najnovija ostvarenja. Uz Seana Conneryja, jedinoga pravog Bonda, kako bi rekli mnogi fanovi, u filmu gledamo i niz japanskih glumaca, u kojem se ističe Tetsuro Tanba kao Bondov suradnik Tiger Tanaka.

Komentari (3)

Foto