Funny Games U.S. (2007)

Funny Games U.S. (Originalni naziv)

triler horror drama

Idealan obiteljski odmor u luksuznoj kući pretvara se u borbu za preživljavanje

 
Režija: Michael Haneke
Scenarij: Michael Haneke
Uloge: Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet, Devon Gearhart

Filmografija

Američki remake austrijskog horora iz 1997. Ovoga puta u glavnim su ulogama Tim Roth i Naomi Watts. Film je doslovni remake tako da je jedina razlika u glumcima i engleskom jeziku.

Tročlana obitelj, Anna (N. Watts), George (T. Roth) i njihov sin Georgie (D. Gearhart), spremaju se krenuti na dugo očekivani odmor na Long Island, u njihovu luksuznu vikendicu na jezeru. Njihovi susjedi, Fred (B. Gaines) i Eva, (L. Moran) već su tamo i dogovaraju se da će se sljedeći dan igrati golf. Anna se posveti kućanskim poslovima, a njezin muž i sin zabavljaju se s jedrilicom. Iznenada, Anna se nađe licem u lice s neobičnim, ljepuškastim mladićem Peterom (B. Corbet) koji kaže da je gost kod susjeda te je došao posuditi nekoliko jaja za Evu. Dok se Anna pita kako je dospio na njihovo imanje, Peteru se pridruži Paul (M. Pitt). Obojica izgledaju vrlo neobično i uznemirujuće - uredno odjeveni i počešljani, no kamenoga lica. Uskoro stvari postaju još zamršenije - Peter i Paul, bez ikakvog očitog razloga, počnu ih maltretirati i zlostavljati...

"Funny Games U.S." zamršen je i prilično bizaran film, inače remake istoimena austrijskog filma iz 1997. godine, koji je također potpisao kultni austrijski redatelj Michael Haneke (Učiteljica glasovira, Bijela vrpca). Film o mirnoj američkoj obitelji kojoj dvojica nenormalnih mladića odmor pretvore u stravu iznosi složen pogled na zlo među ljudima i težinu međuljudskih odnosa koji se ponekad mogu razviti u pravu perverziju i uroditi tragedijom. Kao i u ostalim redateljevim (sve odreda odličnim filmovima), ovaj triler krasi odlična režija, sugestivna mračna atmosfera (eksteirjeri su snimljeni na Long Islandu) i izvrsne glumačke interpretacije.


Komentari (1)

Foto