Priče četiriju godišnjih doba - Jesenja priča (1998)

CONTE D'AUTOMNE / Autumn Tale (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o dvije prijateljice koje traže svojoj usamljenoj prijateljici ljubavne partnere

 
Režija: Eric Rohmer
Scenarij: Eric Rohmer
Uloge: Marie Riviere, Béatrice Romand, Alain Libolt, Didier Sandre, Alexia Portal

Filmografija

"Conte d'automne" posljednji je film ciklusa Priče godišnjih doba slavnoga francuskoga redatelja Erica Rohmera (koji je, osim mnogo zapaženih filmova, snimio i još dva filmska ciklusa, Moralne priče te Komedije i izreke), koji je razvio osebujan filmski jezik u kojemu dolazi do izražaja njegov ozbiljni, moralizirajući svjetonazor. U Pričama godišnjih doba on se osobito osvrće na prikaze usamljenih ljudi u današnjem svijetu, koji čeznu za bliskošću, prijateljstvom i ljubavlju..

Magali (B. Romand) je vinogradarka u srednjim četrdesetima, koja se osjeća jako osamljeno u selu u kojemu živi otkad su joj sin i kći otišli. Jedna od njezinih prijateljica, knjižničarka Isabelle (M. Rivière), tajno joj traži potencijalnog muža preko oglasa. S druge strane, Rosine (A. Portal), djevojka njezinog sina, želi je upoznati sa svojim nekadašnjim školskim profesorom, Etienneom (D. Sandre), s kojim je ona nekada bila u vezi. Njezine spomenute prijateljice je žele upoznati s "odabranicima" prilikom vjenčanja Isabelline kćeri. Etienne se baš i ne sviđa Magali, ali zato ju odmah privuče Gérald (A. Libolt), kojega joj je Isabelle namijenila...

"Conte d'automne" je priča o slučaju osamljene žene iz francuske provincije (koja je često mjesto radnje autorovih filmova) koju dvije prijateljice pokušavaju usrećiti, tražeći joj moguće ljubavne partnere. U glavnim ulogama su izvrsni francuski glumci, Marie Rivière, Béatrice Romand i Alain Libolt. Film je osvojio nekoliko nagrada na inozemnim filmskim festivalima, od kojih je najznačajnija ona za najbolji scenarij na venecijanskom festivalu 1998. godine.


Komentari (0)

Foto