Pink Panther (1963)

THE PINK PANTHER (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Smotani inspektor pokušava spriječiti pljačku vrijednog dijamanta

 
Režija: Blake Edwards
Scenarij: Maurice Richlin i Blake Edwards
Uloge: David Niven, Peter Sellers, Robert Wagner, Capucine, Claudia Cardinale, ...

Filmografija

Premda je britanski glumac Peter Sellers (1925.-1980.) u svojoj karijeri ostvario cijeli niz briljantnih uloga u filmovima različitih žanrova (Dr. Strangelove, Being There), zauvijek je ostao zapamćen kao interpret simpatičnog nespretnjakovića, policijskog inspektora Jacquesa Clouseaua. Film je dobio nekoliko nominacija za prestižne nagrade, pri čemu je Mancinijeva glazba nominirana za Oscara i Grammy, a Sellers za Zlatni globus i BAFTA-u.

Neuhvatljivi kradljivac dragulja sir Charles Lytton alias Fantom (D. Niven) izluđuje policiju diljem svijeta. Nakon što je izveo posljednju pljačku u Rimu, ostavivši u sefu uobičajeni trag svog nedjela - rukavicu - sir Lytton odlazi u skijalište Cortinu D'Ampezzo gdje se odmara i princeza Dala (C. Cardinale), vlasnica neprocjenjivog ružičastog dijamanta zvanog Pink Panther.
I dok pučisti u njezinoj zemlji zahtijevaju povratak dragulja u domovinu, sir Lytton smišlja kako ga se dočepati. Isto nastoji i njegov nećak playboy George (R. Wagner) pokušavajući buduću pljačku pripisati tajanstvenom Fantomu. No među lopovima se nađe policijski inspektor Jacques Clouseau (P. Sellers) iz Pariza, čiji je zadatak ući u trag Fantomu i njegovim eventualnim pomagačima.
Nespretni Clouseau ne zna da međunarodno traženom kradljivcu pomaže njegova lijepa supruga Simone (Capucine) koja je ujedno i Fantomova ljubavnica...

Komentari (3)

Foto