U službi Njezina Veličanstva (1969)

On Her Majesty's Secret Service (Originalni naziv)

akcija avantura

Bond (G. Lazenby) mora zaustaviti superzločinca koji namjerava proizvesti biološko oružje

 
Režija: Peter Hunt
Scenarij: Richard Maibaum, Simon Raven
Uloge: George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat

Filmografija

Ovo je jedini film u kojem Bonda glumi nepoznati George Lazenby. Britanski redatelj Peter Hunt (r. 1928.) karijeru je počeo kao montažer, a "U službi Njezinog veličanstva" bio mu je prvi film koji je režirao. Kasnije će režirati još desetak pustolovnih filmova od kojih je bio vrlo hvaljen film "Zlato" iz 1974.

Na svome godišnjem odmoru agent James Bond (George Lazenby) sasvim slučajno primijeti mladu ženu, Tracy (Diana Rigg), kako pokušava počiniti samoubojstvo, te je na svu sreću uspije odgovoriti od te odluke. Njezin otac, inače glava moćne kriminalističke organizacije, impresioniran je Bondovim činom, te želi da James nastavi štititi Tracy tako što će je oženiti. U zamjenu, Bondu nudi informacije koje će agenta odvesti do starog neprijatelja Ernsta Blofelda (Telly Savalas). James Bond isprva ponudu prihvaća isključivo vidjevši u njoj sredstvo za podmirivanje starih računa, ali kasnije se i zaljubljuje u Tracy. Zbog toga će se naći rastrgan između dužnosti spašavanja zemlje kojoj je lojalan i ljubavi kojoj ne može odoljeti.
U vrijeme svoga premijernog prikazivanja, "James Bond 007: U službi Njezina Veličanstva" naišao je na pomalo mlake kritike, koje su prvenstveno bile rezultat velikoga glumačkog zaokreta u franšizi. Naime, publika u ulozi najslavnijega tajnog agenta na svijetu po prvi put nije imala prilike gledati slavnog Seana Conneryja, nego sasvim novo lice. George Lazenby svakako je imao težak zadatak nasljeđivanja prave ikone, ali zanatski, šarmerski i akcijski izvršio ga je bez najmanje zamjerke. Kasnije generacije filmoljubaca i bondofila uvidjele su sav sjaj njegove uloge, pa se ovaj akcijski spektakl redatelja Petera R. Hunta često izdvaja kao jedan od najkvalitetnijih u cijelom serijalu, odnosno kao jedan od onih koji su najpotpunije na veliko platno prenijeli esenciju i sve nijanse literarnog izvornika.

Komentari (1)

Foto