Tajanstvena pizza (1988)

Mystic Pizza (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Ljubavne avanture triju tinejdžerica koje rade kao poslužiteljice u lokalnoj pizzeriji

 
Režija: Donald Petrie
Scenarij: Amy Holden Jones
Uloge: Annabeth Gish, Julia Roberts, Lili Taylor, Vincent D'Onofrio, ...

Filmografija

Ova klasična romantična dramedija nam ne donosi ništa novo ali unatoč tome može se pohvaliti toplom atmosferom i zanimljivim likovima.

Kao i sve tinejdžerice, tri poslužiteljice u omiljenoj pizzeriji Mystic Cityja prolaze kroz razdoblje prvih ljubavi i razočaranja. Kat (A. Gish), prototip dobre djevojke, neočekivano se zaljubi u oženjenoga Tima Traversa (W. R. Moses) čije dijete čuva da bi skupila novac za studij na sveučilištu. Njezina poduzetnija starija sestra Daisy (J. Roberts), ulazi u vezu s Charlesom (A. Storke), razmaženim potomkom bogate obitelji. Jojo (L. Taylor) obožava svog mišićava i ne odveć pronicljiva mladića Billa (V. D'Onofrio), ali još nije spremna stupiti u brak. Uzbuđenja i tajne njihova najduljega ljeta djevojke dijele međusobno i s vlasnicom pizzerije Leonom (C. Ferrell) koja ih voli poput vlastitih kćeri...

"Tajanstvena pizza", topla romantična i humorna drama o slatkim mukama odrastanja vješte scenaristice Amy Holden Jones (Beethoven, Getaway) i redatelja, debitanta Donalda Petriea (Stara gunđala, The Associate), ponajviše se pamti kao prvi film u kojemu je zablistala buduća megazvijezda Julia Roberts.

Upravo ulogom vedre i nekonvencionalne Daisy danas najbolje plaćena i omiljena glumica te oskarovka (Erin Brockovich S. Sodeberberga) najavila je kasnije uspjehe koje će postići Marshallovom Lijepom ženom i dvama sličnim ulogama u Hoganovu filmu Moj najbolji prijatelj se ženi te Odbjegloj nevjesti (G. Marshall). Također, pokazala je i dar za komično koji će potvrditi Michellovim Ja u ljubav vjerujem. Ostatak glumačkoga sastava, ponajprije izvrsna A. Gish (X-files, Nixon, Zapadno krilo) te A. Storke, nije bio te sreće. Donald Petrie osvojio je svojim prvim većim ostvarenjem prestižnu nagradu Independent Spirit za najboljega filmskog debitanta 1988. godine, dok je J. Roberts u istoj konkurenciji nominirana za najbolju glumicu.


Komentari (0)

Foto